1 av 20
Bildspel: Anna Kinberg Batra talar kring ämnet "Mitt avtryck som ledare" Fotograf: Pax Engström Nyström

Anna Kinberg Batra på nätverksträffen: ”Ta chansen när den dyker upp”

Anna Kinberg Batra delade med sig av sina erfarenheter och tips när deltagarna i Novares och VA:s mentorprogram samlades för julavslutning på Berns.

Det blickades både bakåt och framåt i tiden när deltagarna i Novare Leadership Academy och Veckans Affärers:s mentorprogram samlades på Berns för årets sista nätverksträff.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus inledde träffen med en global utblick, där han gick igenom allt från konjunkturläge till Brexit, Trump och automatisering. Han pratade även om bostadsmarknaden, som ofta utmålas som det stora hotet mot svensk ekonomi.

"Jag tror inte det är så stor risk för en krasch. Inför den förra stora krisen byggde vi, precis som idag, väldigt mycket bostäder. Men vi är också många fler som bor i Sverige idag, så det är inte lika dramatiskt", sa Johan Javeus.

Och även om han ser vissa likheter med 1991 års kris, så betonade han även skillnaderna.

"Då hade vi haft en två år lång konjunkturnedgång – idag är det tvärtom. Och då betalade vi 10 procent av våra inkomster till lån och räntor. Idag har vi de lägsta räntorna någonsin, så kalkylerna för de flesta hushåll går ihop."

Han tog även upp ämnen som automatiseringens påverkan på arbetsmarknaden och ränteläget.

"Hur ska man kunna få löneökningar ifall maskiner kan göra sakerna bättre? Utan stora löneökningar finns det inte mycket som kan driva inflationen uppåt, vilket innebär att centralbankerna måste fortsätta med låga räntor."

Han poängterade dock att det alltid är svårt att förutspå framtiden – och för att illustrera detta avslutade han med att visa en ytterst talande framtidsvision av 2000-talets hemdator, framtagen av ledande forskare på 50-talet.

Efter fika, rundabordssamtal och mentorssamtal äntrade Anna Kinberg Batra scenen för att berätta om sitt avtryck som ledare för Moderaterna – men också om vägen till den politiska toppen.

"Att vara partiordförande är det roligaste och viktigaste jag har gjort, men också det svåraste. Det har aldrig legat för mig att bara förvalta makt, jag vill förändra saker – och det kostar kraft."

Hon berättade att hon flera gånger har hamnat i vägskäl, där hon tvivlat – men att det är de tillfällena som har fått henne att växa och bli en bättre ledare.

"Om man ska bli partiledare, eller ta sig an vilket annat ledaruppdrag som helst, vill man helst ha ett par månader på sig att fundera. Men så fungerar det inte i livet, utan det gäller att ta tillfället när det väl kommer."

Och när hon avslutade med ett råd till adepterna så handlade det om just detta:

"Våga! Ta chansen till ett ledande uppdrag. Om det är något du brinner för, och du känner att du faktiskt kan göra skillnad – att du kan göra något som är större än du själv och får effekt även för andra. Ta den chansen – den kommer när du minst anar det."

Ett par röster om Mentorprogrammet

Petra Siegers, chef för avdelningen Krav och utredning på Forex Bank

Adepten Petra Siegers, chef för avdelningen Krav och utredning på Forex Bank:

"Det har varit väldigt spännande och lärorikt. Det roligaste har varit alla möten, både med nätverksgruppen och de här kvällarna, där man får träffa många intressanta människor och lära sig mer om vad de gör och vad de har för tankar kring de ämnen som presenteras. Nu hade vi till exempel en intressant diskussion om framtidens självlärande AI-robotar."

"Från mentorprogrammet så här långt tar jag framförallt med mig en mognad i många ledarskapsfrågor; att kunna fastställa mina värderingar kring ledarskap och vad ledarskap innebär för mig. Och lite små tips och tricks kring hanteringen av uppdrag, till exempel om hur man kan prioritera och när man ska säga nej."

 Louise Lindén, egenföretagare och konsult inom affärsutveckling för start-ups:

Mentorn Louise Lindén, egenföretagare och konsult inom affärsutveckling för start-ups:

"Jag slås varje gång av hur mycket man lär sig av varandra. Det är lärorikt att få höra någon som är i en annan generation än en själv. Jag lär mig lite om hur hon tänker, och jag känner igen mycket – reflektioner som jag själv hade för ex antal år sedan."

"Jag hoppas jag får min adept att inse att saker och ting inte alltid är så komplexa som de kan verka. När man blir lite äldre märker man ofta att 'fasen, det var inte så märkvärdigt'. Människor kan inte allt, utan man får pröva sig fram. Och det är inte så farligt om det går åt pepparn någon gång."

 

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST