Hans app ska få vanliga Svenssons att handla bitcoin

VA träffar svenske grundaren till börsappen Sprinklebit i New York.

Fler börshajar tar bättre investeringsbeslut tillsammans. Det är idén bakom Alexander Wallins fintechbolag Sprinklebit som han driver från välklingande adressen 48 Wall Street.

Med New York som bas pendlar svensken mellan världsdelar för att övertyga andra om att socialt är framtiden för sparande. Med sig i bagaget har han sex års utveckling av produkten, många miljoner i riskkapital och en adress som fortfarande öppnar dörrar i den traditionstyngda bankvärlden.

"Mitt mål är att försöka lära så många människor världen runt att investera", säger han när Veckans Affärer besöker kontoret.

Sprinklebit satsade globalt redan från starten 2011. Bolaget har i dag kontor i New York och Stockholm, medan kodknackandet bedrivs från Ukraina. Framförallt i Asien växer användarskaran så det knakar, vilket märks i organisationen.

"Vi anställer nästan en i veckan. I dag är vi 25, men kommer att ha dubblat vår styrka till nästa år."

Om du är kund hos Swedbank har du säkert hört talas om appen. I våras lanserades den i Sverige där storbanken är partner. Avtalet innebär att kunderna erbjuds att ladda hem Sprinklebit som en tilläggstjänst. I utbyte får storbanken exklusivitet på den lokala marknaden.

Den här modellen håller nu på att rullas ut över världen. Alexander Wallin uppger att de för tillfället för samtal med 60 banker, varav 16 är "väldigt intresserade och några är i pipeline".

"Det fina är att vi inte behöver lägga en enda krona på marknadsföring. Vi jobbar även med viralitet – att man kan dela sina trades och bjuda in sina vänner."

Tanken är att samla allt inom investeringar under samma tak. Ett slags Facebook för aktienördar med en Messenger-liknande funktion för att chatta. De kan följa varandras portföljer, förkovra sig genom frågesport och handla med fiktiva pengar.

Användare i USA kan även köpa värdepapper direkt i appen, vilket är en funktion som enligt planerna snart ska komma till Sverige.

"Sociala användare som inser att om de bara lägger en tiondel av tiden de i dag lägger på Facebook kan vara med i skiftet och börja tjäna pengar på pengar."

Det kanske mest snillrika med Sprinklebit är ett system för att skapa användargenerade placeringstips. Ett så kallat "Value predicition index" mäter hur övertygad den stora massan är. Den baseras inte på omdömen utan på hur användarna faktiskt agerar.

Det var när Wallin läste boken 'Wisdom of the crowds' av James Surowiecki som tankarna började snurra.

"Han säger att konsensus i rummet i vissa frågar ofta är smartare än den smartaste personen. Det är en bra fråga ställa när det gäller stock picking: Kan man ta bättre investeringsbeslut tillsammans? Det var så allt kom igång."

Då var han student på Harvard och skulle snart återvända till UCSD i San Diego där han pluggat tidigare. Väl tillbaka i Kalifornien tog han hjälp av skolans professor Harry Markowitz, som belönats med Ekonomipriset, och började han pröva sin tes om att crowdsourcing leder till bättre investeringsbeslut. Denna kombinerades med Markowitz välkända teori om hur man bygger en effektiv portfölj.

"När vi fick fram resultaten kunde vi med 87 procents sannolikhet säga vilka aktier som kommer gå bättre eller sämre än marknaden. Redan då fick jag erbjudanden från hedgefonder som ville köpa algoritmen."

"Det var inte så svårt att tacka nej. Jag har aldrig varit styrd av pengar. Det här var samtidigt som jag jobbade på ett private equity-bolag och hade sett den dåliga sidan av pengar. Vi köpte upp bolag, sparkade massa folk och sålde det till dubbla priset."

Den tålmodiga inställningen gäller även planerna på en börsnotering. Alexander Wallin säger att det är ett långsiktigt mål. Men först ska omsättningen nå 100 miljoner dollar.

"Vi har en ganska strikt tidsplan, men den håller vi internt. När vi träffar våra milestones kommer vi gå publikt."

Nästa steg för Sprinklebit blir att haka på en av de hetaste investeringstrenderna i världen – kryptovalutor. Bolaget ligger i startgroparna med en kryptovalutabörs som ska göra det möjligt att handla bitcoin och etheruem direkt i appen.

Målet är att funktionen ska lanseras under nästa år. Då blir man en konkurrent till framförallt Coinbase, som klättrat till App Stores topplista under rådande bitcoin-hajp.

"Först och främst kommer vi att släppa det här i USA. Sedan får vi se om tjänsten lanseras på svenska marknaden."

Wallin är själv en entusiastisk anhängare av kryptovalutor som han investerar egna pengar i. De har gett bättre utväxling än hans placeringar i aktier. Det gäller dock att veta vad man ger sig in på som investerare, betonar han.

"Det är viktigare än någonsin att vara välinformerad när det gäller kryptovalutor. Vi har redan nu en dedikerad grupp på Sprinklebit för att utbilda människor så de inte bara dras med i hajpen utan verkligen gör sin hemläxa."

Han är övertygad om att blockchain-tekniken som ligger bakom kommer att vända upp och ner på hela branschen. Alla affärer som har en mellanhand och bygger på förtroende kommer att påverkas, menar han.

"När jag insåg det var det bara att ladda upp med kryptovalutor"

Men bara för att bitcoin är störst bland kryptovalutor i dag, betyder det inte att den kommer dominera i framtiden, resonerar han.

"Bitcoin kommer inte vara en valuta, det är den inte till för. Det handlar om att det är världens bästa book keeper. Den har 100 procents historik på allt som det inte går att ändra på. Bitcoin är säkrare än Citibank och Chase och alla andra tillsammans."

Kryptovalutor kommer snart bli en naturlig del av sparandet för gemene man, spår han.

"Inom fem år kommer vanliga Svenssons att ha bitcoin i portföljen."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.