Fotograf: Nati Harnik m fl

Hollywood-producenten på Sverige-besök: Så hamnade jag i slagsmål med Harvey Weinstein

VA träffar Hollywood-producenten på Sverige-besök.

Efter 50 år i musik-, film- och finansbranschen är Jonathan Taplin förbannad. Därför har han skrivit boken ”De ansvarslösa”.

”Google, Facebook och Amazon har våra liv i sina händer, utan att ta, eller ens inse, sitt ansvar. De påverkar vår konsumtion, våra relationer, våra politiska uppfattningar och kanske till och med demokratins framtid”, säger han när vi träffas på hans svenska förlag Volante.

Han bygger sin argumentation på sin professur i kommunikation och digital media men framförallt på den karriär i underhållningsindustrin som han på riktigt började när han 1969 fick jobb som turnéchef för Bob Dylan och The Band.

”Musiker som Levon Helm, sångaren i The Band, levde gott i många år även efter bandet slutat producera nya plattor. Men år 2000 förändrades allt. Han fick cancer i halsen och Napster lanserades. Hans royalties upphörde och han hade inte ens råd att betala den vård som krävdes. När han dog 2011 fanns 3 eller 4 miljoner klipp på YouTube med hans sånger men han hade inte tjänat några pengar på dem.”

Lösningen, som han presenterar i boken, stavas statligt ingripande.

”Jag tror inte att marknaden kommer att kunna lösa det här på egen hand. De finns inga entreprenörer som kan riskera miljarder dollar för att utmana dessa giganter. Titta hur det gick för Snapchat som försökte ge sig på Facebook. Staten måste gå in och reglera. EU leder den kampen och vi måste följa efter.”

EU-kommissionen utdömde i somras rekordböter till Google på hela 23,6 miljarder kronor för att ha favoriserat sökträffarna på sina egna e-handelstjänster.

Jonathan Taplin menar också att det genom tidigare statliga ingripanden i enlighet med amerikansk konkurrenslagstiftning har fötts ny innovation, som exempelvis stämningarna mot AT&T, IBM och Microsoft.

”Stämningen mot AT&T blev början på Silicon Valley och ur stämningen mot IBM föddes Microsoft. Nu skulle samma sak behöva göras mot Google.”

Men Jonathan Taplin baserar inte bara sina åsikter på erfarenheter från musikindustrin. Fyra år efter jobbet som turnéchef för Bob Dylan och The Band hade han hamnat i Hollywood som producent till Martin Scorceses första ”feature-film”, Mean Streats.

”Sent 1970-tal i filmbranschen var extremt spännande. Alla unga filmskapare som kom fram under den perioden var skolade på svensk film. Jag kan inte nog understryka hur viktigt Ingemar Bergmans arbete var för regissörer som Martin Scorcese och Francis Coppola.”

Drygt 10 år senare, när han jobbade som oberoende producent åt Walt Disney, tog hans liv en oväntad vändning.

”Jag brukade äta lunch i ledningsmatsalen. Vd:n för Disney, Ron Miller, som bara var vd för att han var gift med Walt Disneys dotter, brukade spela poker två timmar efter lunch inför hela sin personal medan bolaget var på fallrepet.”

En helg åkte Jonathan Taplin till Texas för att hälsa på sina vänner som drev den då välkända investeringsfirman The Bass Brothers. Han berättade om Disneys utsatta läge.

Tre månader senare kom ett fientligt bud från företagsplundraren Saul Steinberg.

”Disneys ledning flippade ur och försökte hitta någon som skulle rädda dem. Just då återkom The Bass Brothers och jag ordnade ett möte. Det blev Disneys räddning och jag tjänade mer pengar på fyra veckor än jag gjorde de fyra åren dessförinnan. Dessutom fick jag ett erbjudande att börja jobba på Merrill Lynch.”

Efter fyra år i finansbranschen tröttnade han bristande kreativitet och sjuklig fokus på pengar. När ett erbjudande kom från den tyska filmregissören Wim Wenders bytte han tillbaka.

Det var under den perioden han kom att möta den Hollywood-producent som idag är mer omtalad än någonsin – Harvey Weinstein.

Jonathan Taplin hade varit med och producerat independent-filmen Shine och nu skulle den visas på filmfestivalen Sundance. Men innan dess hade Harvey Weinsteins filmbolag Miramax fått ett erbjudande om att köpa rättigheterna.

”Han skickade någon kille som var ansvarig för att köpa in filmer. Han kollade på den men lämnade utan att återkoppla så jag utgick från att de inte var intresserade.”

Efter att filmen visats på öppningskvällen hade Jonathan Taplin fått fem erbjudanden, ingen av dem var Miramax. Shine gick istället till New Line Films.

”Precis när vi höll på att slutföra transaktionen fick jag ett samtal från killen från Miramax som berättade att Harvey Weinstein satt på ett jetplan på väg till Sundance. Jag berättade att det var för sent.”

Kontraktet skrevs under och det var dags för att fira.

”Vi gick ut på middag med hela gänget plus några advokater och en kvinna som var storyeditor till Steven Spielberg. När vi satt där kom Harvey Weinstein plötsligt instormande, tog ett rejält tag i min skjortkrage, lyfte upp mig och skrek ’you fucked me, you fucker’. Jag puttade iväg honom men han kom tillbaka.”

När kvinnan som jobbade ihop med Steven Spielberg blandade sig i och försökte få Harvey Weinstein att sansa sig fräste han: ”Fuck you bitch”.

Jonathan Taplin minns att Harvey Weinsteins assistent fick honom att skriva en lapp med en ursäkt till henne som lämnades vid bordet. Någon ursäkt till Jonathan Taplin kom aldrig.

Vad tänker du nu om alla anklagelser mot honom i Metoo-kampanjen?
”Jag tycker att han är en riktig översittare, en vidrig person, och jag är inte överraskad över det som framkommit även om jag inte kände till hans kvinnohistorier sedan tidigare. Men han var den sorts person som bara tog det han ville ha, utan att fråga om lov.”


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Proffsen tror på kursuppgångar i år: "Farligt att tänka att börsen toppat"
  2. Proffsens köpbonanza: 5 aktier pekas ut som klipp inför rapport
  3. Pewdiepies följarskara ökar med 700% i fajten mot indiska utmanaren
  4. Tipset: Fyndläge i Nordea efter kursraset – ”maffig direktavkastning”
  5. Prispress på nyproduktioner i Stockholm – nu är de billigare än andrahandsmarknaden
  1. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  2. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  3. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  4. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant