De lämnade sina jobb för ett litet företag på väg mot konkurs – idag är de 220 anställda och omsätter nära 100 miljoner kronor

I dagens avsnitt av Hållbarhetspodden möter vi Björn Samenius, VD och ägare av Artex.

Allt började när Björn Samenius och kompanjonen Mats Rydsund hade tröttnat på att vara tjänstemän. De satte in en annons om att de sökte ett litet svenskt industriföretag att ta över och fick 60 svar.

Valet föll tillslut på lilla Artex, ett svenskt företag som bland annat tillverkar och renoverar klädseln på säten till en rad olika fordonstyper, men även hästskor i textil och gummi, luftrenande sängar och kontorsinredning.

Innan Björn Samenius och Mats Rydsund klev in i Artex hade de 25 anställda och var precis på väg att lägga ner sin verksamhet. Idag, 11 år senare, har de 220 anställda och omsätter 100 miljoner kronor.

"Vår resa har inte varit spikrak, vi har stått vid konkursens kant men vi har kämpat på och vänt utvecklingen och det är mer spännande att vara företagare än tjänsteman", säger Björn Samenius.

Kemikalier och fokus på att bara använda det som behövs är ett starkt inom branschen och ett receptet för hållbart företagande.

Artex har även anställt ett tiotal nyanlända tack vare all hjälp de fått av de kommuner de har verksamhet i som är Mjölby, Tibro och Trollhättan. Mångfald och respekt för arbetare är viktigt för Björn Samenius som också hyllar det svenska facket som han menar pressar både arbetsgivare och arbetstagare.

Idag arbetar Artex för stora kunder som Scania, Volvo, Euro Maint, Bombardier, Kinnarps, Lammhults och Croft, De har sex fabriker varav hälften ligger i Sverige och hälften i Lettland.

Björn Samenius tycker att fler borde våga ta steget och bli egen företagare. 

"Ibland får vi höra att vi ger oss ut på djupt vatten men det är det som gör att vi kan hitta lösningar som fungerar och ger lönsamhet", berättar Björn Samenius.

Lyssna på hela intervjun i Veckans Affärers Hållbarhetspodd som leds av Jessica Cederberg Wodmar.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.