#ME TOO: "Därför tiger kvinnorna i finansbranschen”

Svenska finansbranschen är som ett illaluktande omklädningsrum där du tvingas byta om med killarna, skriver investeraren Cornelia Gustafzon.

Du bor på en mindre ort i Norrland och vill börja spela ishockey, och det enda laget som finns är ett lag för killar. Det finns bara ett illaluktande omklädningsrum där du får byta om med killarna. Killarna känner varandra och är redan ett sammansvetsat gäng med en grov sexistisk jargong.

Nu ska du bevisa att du kan spela ishockey och platsar i laget. Ingen tror att du ska palla trycket utan bara väntar på att du ska börja lipa och springa och skvallra för ledarna.

Dina alternativ om du vill spela ishockey är att bita ihop och försöka bli en i gänget men du vet att du alltid kommer få bevisa dig mer än killarna.

Med pengar kommer makt och hybris.

I finansbranschen finns en gränslöshet vad gäller pengar, horor och droger. Manliga kollegor som skryter över hur de haft sex med kunder och nyblivna änkor som bara ville träffa en rådgivare för att gå igenom sin ekonomi.

Kvinnliga kollegor som följt med på strippklubb, sugit av killarna under bordet på konferenser och skrattat medhållande när männen gett dem nedvärderande kommentarer eller dragit sexistiska skämt.

Kanske vissa tjejer gjort detta av fri vilja men i de flesta fall tror jag att det handlar om att försöka passa in, bli en i gänget, och absolut inte bli obekväm eller störa den ”goda” stämningen.

Fan, jag har kvar filmerna från en kick-off när småpåvarna (mellancheferna), som var bra i hatten, skulle göra en dragshow. Med mycket smink, djup urringning och minimala kjolar juckade de mot medarbetarna i publiken, gned sina lösbröst i ansiktet och satte sig i folks knän.

Många blev väldigt illa berörda men det tystades snabbt ned av ledningen, småpåvarna gör ju som de vill och ingen får ju säga ifrån så länge dem drar in pengar till företaget. Jag tror dem blev portade för all framtid från konferensanläggningen.

Redan när vi anställs får vi höra att detta inte är ”kvinnogöra” och att de flesta tjejer ändå slutar inom 3 månader.

Jag har tänkt mycket på en incident som hände då en ung tjej anställdes i företaget. Hon var glad, positiv, hjälpsam och driftig. Hon var uppvuxen med att hennes åsikter var värdefulla, att hon var en tillgång, att vi var där för att göra det bästa för kunden och att bli behandlad med respekt från kollegor var en självklarhet.

Våra manliga kollegor började direkt kommentera hennes beteende, utseende och klädstil bakom hennes rygg. På kick-offen med några glas innanför västen började killarna stöta på henne, hon sa ifrån med besked och gjorde en scen av det.

När en av småpåvarna sedan visade vägen för de andra killarna och försökte få henne att följa med till hans hotellrum så brast det totalt för henne. Hon gick till chefen och vände sig även till mig för att få stöd och support i sitt försök att få upprättelse. Hon blev ledsen, besviken och sårad när jag istället sa:

"Du får värdera hur viktigt ditt jobb är för dig. Du kommer inte kunna vinna detta och om det är någon som kommer få sluta på grund av detta så är det du och inte han."

Den unga nyanställda tjejen kunde ju inte veta att mellancheferna är högst delaktiga och uppmuntrar svineriet.

Hon hade rätt i att jag borde stöttat henne och det inte borde få gå till såhär men det individuella priset blir för högt för någon av oss att betala. Problemet sitter i strukturen i hela finansbranschen som i princip är stängd för kvinnor. Vi som ändå lyckats komma in är fullt medvetna om att vi är där på männens villkor.

Vi kvinnor som varit med ett tag vet att HR avdelningar och fackpampar alltid spelar småpåvarna i händerna.

Några kvinnliga medarbetare samlade mod till sig och skrev ett mail till ledningen om vad en framgångsrik rådgivare utsatte dem för. Ledningen agerade korrekt och rådgivaren fick sparken.

Åtgärden blev kostsam för företaget, eftersom många kunder följde med rådgivaren till hans nya arbetsplats. Kort därefter anställdes en ny mellanchef som omedelbart sparkade de kvinnliga medarbetarna, på mycket vaga grunder, trots att de toppade försäljningslistorna, hade nöjda kunder och inte var sist anställda i bolaget.

Så nej, det kommer nog inget #MeToo-uppror från kvinnorna i finansbranschen, vi är där på nåder och har förstått vilka strider vi inte kan vinna.

MISS MONEYPENNY

Det här inlägget publicerades först på bloggen Miss Moneypenny, som drivs av Cornelia Gustafzon, finansstrateg och investerare.

Min egen story sparar jag till mina memoarer, men jag tror att jag störde den "goda stämningen".


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.