Blev headhuntad till Kina under jaktrundan – ”det går väldigt snabbt nu”

Han blev headhuntad som student efter att ha börjat med kvällskurser i mandarin. 

Fredrik Bergman kom till Beijing 1995 efter att ha blivit headhuntad av RC under en rådjursjakt. RC var på den tiden huvudägare till industriföretaget Bulten.

Fredriks entreprenörsanda började tidigt och han drev två företag under sin tid som student i Lund, samtidigt som han studerade ekonomi på dagtid och mandarin på kvällstid.

"Innan jag ens var färdig med utbildningen så flög jag över till Beijing för att börja jobba som financial controller för Bulten".

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.

Samtidigt som Fredrik studerade ekonomi på Lunds universitet så pågick de största förändringarna av Kina i modern tid.

"Vi studenter var ju väldigt intresserade av Kina... det var väldigt intressanta tillväxtsiffror som lockade. Det fick mig att börja gå på kvällskurser i mandarin".

Fredrik fick lära sig tidigt vikten av att kunna mandarin och ser fortfarande idag tydliga fördelar.

"Allt fler kineser kan engelska och det blir bara lättare som svensk att flytta hit för att arbeta. Du får däremot ett bättre välkomnande på restauranger och dessutom större fördelar i förhandlingar med företagsledare om du kan mandarin".

När Fredrik lämnade Bulten 1997 så startade han bolaget World Education, ett utbildningsföretag i Beijing. Efter något år så sålde Johan sin andel i bolaget och flyttade tillbaka till Laholm och startade Click@City Media som administrerade internetportaler för svenska städer.

"Vi startade Click@City Media direkt efter IT-bubblan och fick ingen finansiering så vi la ner verksamheten".

Under samma tid kom Fredrik i kontakt med några programmerare, bland annat Martin Fritze, som jobbade mot fastighetsmäklare. Fredrik och programmerarna klickade direkt och startade tillsammans Diakrit hösten 2001.

"Det som vi såg ganska tidigt var att det fanns ett stort behov av att visualisera fastigheterna på ett mycket bättre sätt än tidigare. Förut var man tvungen att åka och besöka varenda fastighet då bilderna var få och otillräckliga".

2005 flyttade Fredriks familj till Beijing och 2008 gjorde Diakrit ett samgående med Matrix, ett visualiseringsföretag med produktion i Bangkok.

"Allting var Pro-Kina under den tiden, allting skulle bara finnas i Kina. Vi hade dock problem med kinesiska myndigheternas kontroll över internettrafiken i Kina och 2010 beslutade vi oss för att förflytta all produktion till Bangkok".

Internkontrollen var alltför påtaglig och hämmade det dagliga arbetet för Diakrit.

"Det fanns en kund till oss som drev en svensk fastighetsförmedling i Gävle och Falun och kunden brukade döpa sina filer till Falun. Detta fick lamporna att lysa rött för kinesiska internetmyndigheten som stängde ner vårt internet, då Falun gong-rörelsen är förbjuden i Kina sedan 1999".

Hade Fredrik fått börja om sitt liv hade han valt att gå in i en kinesisk startup mot dagligvarukonsumenter.

"Skulle man kunna backa bandet och får leva om sitt unga liv så hade jag försökt gå in i en konsumentprodukt som skulle kunna attrahera kinesiska konsumenter. Det är en fantastisk marknad och bygga produktvarumärken via kinesiska sociala medier som QQ och sälja via Alibaba hade varit perfekt".

Han ser även hur företagskulturen har förändrats, och ser tecken på att kinesiska företagskulturen blir allt mer västerländsk.

"Man måste starka samarbetspartner och tänka på vilka man skaffar. Samtidigt måste man vara väldigt försiktig med sitt varumärke, mer än i västvärlden. Det går väldigt snabbt nu i utvecklingen av kinesiska näringslivet".

"När vi kom till Kina med Bulten 1995 så var det luncher med borgmästare och chefer varje tisdag med mycket alkohol och framförallt starksprit. Då skulle man ju vara skärpt samtidigt som man skulle dricka 56 procentig sprit med en borgmästare".

Att göra affärer i Kina idag har förändrats betydligt säger Fredrik, men tillägger att den gamla traditionen finns – dock inte i samma utsträckning.

I veckans avsnitt av Big in Asia får vi höra om Fredrik Bergmans resa från Laholm till Kina. Dessutom får vi höra om Diakrits historia och hur Rupert Murdoch kom in i Diakrit via sitt bolag News Corp Australia 2016.
.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST