Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT

De har Sveriges högsta och lägsta skulder

Kommuninvånarna i landets två rikaste kommuner ligger i topp.

Bland kommunerna med högst snittskulder hos kronofogden finns Sveriges två rikaste kommuner (sett till hushållsinkomst), enligt uppgifter från Skatteverket som nyhetsbyrån Siren har tagit fram. Norrlänningarna är de med minst skulder, skriver Dagens Industri.

Det är alltså Danderyd och Lidingö som nästan är i topp när det kommer till invånare med högsta snittskulder hos Kronofogden. De som har snäppet högre skulder är invånarna i Östhammar, Bjurholm och Mörbylånga.

I Danderyd är den genomsnittliga invånaren skyldig nästan en halv miljon kronor till kronofogden. Lidingö knappar in på en femteplats med cirka 425 000 kronor vilket är ungefär 2,5 gånger rikssnittet på 167 000 kronor.

Enligt Johan Krantz, som är analytiker på Kronofogdens analysenhet, är obetald skatt inte en helt ovanlig anledning till skulderna:

"Alla svenskar är ju skattskyldiga, så det finns många som kan få skatteskulder. Alla får inte kvarskatt, men det kan innebära problem för vissa. En del kanske missar att betala, andra kanske inte har satt undan tillräckligt mycket pengar", säger Johan Krantz till nyhetsbyrån Siren.

Lägst snittskuld har invånarna i Ydre med sina 31 000 kronor per person. Östhammar är värst med hela 2,3 miljoner kronor per person.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA