ANNONS

Tillit till digital datahantering nödvändigt för innovation

Den ökade tillgången till publika och personliga datauppgifter skapar möjligheter för att utveckla innovativa tjänster. GDPR sätter press på att existerande och nya lösningar utvecklas för ökad säkerhet och integritet.

Under året har informationssäkerhet och hantering och lagring av personliga datauppgifter varit aktuella ämnen i debatten och pålitlig digital infrastruktur blir en ännu större angelägenhet med EU’s införande av GDPR, General Data Protection Regulation, den nya Dataskyddsförordningen som ersätter den tidigare personuppgiftslagen PUL i maj 2018.

Anpassar sina tjänster

I hela Europa arbetar företag och organisationer med att anpassa sina tjänster till de nya kraven på samtycke för användning av personliga datauppgifter där syftet med insamling och lagring måste framgå samt under vilken begränsad tidsperiod hanteringen gäller. Den nya förordningen innebär en markant förstärkning av EU-medborgarnas integritet och underlättar för verksamheter som bedrivs i flera olika EU-länder som hittills haft olika regelverk för personuppgifter. GDPR kan därmed också bli en drivande faktor för design och innovation av nya produkter och tjänster. 

EIT Digital Sweden Innovation Day

EIT Digital Sweden Innovation Day, 7/12 2017 kl 09.00-17.00, Electrumhuset Kista, Isafjordsgatan 26

  • Förmiddagspanel: Assymetric collaboration
  • Nätverkslunch – demos av innovationer och EIT Digital Master School och Professional School
  • Eftermiddagspanel: GDPR as an enabler for Digital Trust
  • ACTIVE IoT Hack challenge finals
  • Success stories: Aifloo, Gleechi, Summer schools Big Data, IoT, Wellbeing

Läs mer här!

"Ett av EIT Digitals fokusområden för öppen innovation i Europa är Digital Infrastruktur. Det omfattar robusta nätverk, integritets- och cybersäkerhetslösningar, säkra molntjänster och plattformar för Internet of Things. Här bidrar svenska företag, forskningsinstitut och universitet som Ericsson, RISE SICS och KTH till utvecklingen av nya standarder och spinoff-företag", säger Göran Olofsson, Node Director EIT Digital Sweden.

"Vi är en icke-vinstdriven organisation med syftet att stärka Europas konkurrenskraft och tillväxt och vi välkomnar även SMF, små och medelstora företag med innovativa lösningar som kan integreras i vårt nätverk och vidareutvecklas med forskningsexpertis och valideras av internationella storföretag. Till exempel utvecklar våra partners ”European Trusted Cloud Ecosystem” som tillhandahåller ett säkert moln, i enligt med EU’s regelverk och som förenklar för mindre utvecklingsbolag samt storföretagen.

Integritet i designprocessen

Digital Trust är centralt för att många av de digitala innovationer som utvecklas ska kunna bli så effektiva, resurssnåla och hållbara som framtidens smarta samhällen behöver. Hur ska vi bygga in integritet i designprocessen och möta kraven på "privacy by design"? Hur kan vi förebygga att läckage eller förlust av personlig data?

EIT Digital Professional School erbjuder kurser för den som behöver lära sig mer om GDPR eller Cybersäkerhet. EIT Digital arrangerar även en innovationsdag i Kista den 7 december där bland annat GDPR, integritets-och säkerhetsaspekter kan integreras i nya och existerande tjänster.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant