Fotograf: Anders Ahlgren/SvD/TT

Borg: Det här är det sämsta du kan göra på bostadsmarknaden just nu

Det här ska du undvika, enligt Anders Borg.

Anders Borg tror inte på någon krasch på bostadsmarknaden. Han spår istället att priserna kommer gå i sidled ett tag, och sedan övergå i en långsam stigning först om ett par kvartal.

"Vi har haft en väldigt snabb prisuppgång, det är 40-50 procent över tre år. Vi har haft en relativt lång uppgång i svensk ekonomi, och många hushåll blir nu lite bekymrade. Då får vi en sättning, men jag tror inte att det är dåligt för Sverige", säger Anders Borg till Dagens Industri.

Han menar även att det finns en stabilitetsrisk i att priserna börjar ökar för snabbt i och med det låga ränteläget. Han ser hellre att de ökar med 1-3 procent per år framöver, snarare än 6-8 procent.

Den före detta finansministern tips är att ta det lugnt, och han avråder från att grubbla allt för mycket över saken. Det sämsta du kan göra nu är att spekulera.

"Man ska inte spekulera i sin bostad. Nu får man helt enkelt avvakta, för köpare och säljare måste hitta förväntningar som stämmer. Då blir det slagigt en period, sedan hittar man en ny prisnivå", säger han.

Anders Borg tycker även att Riksbanken har agerat klokt när de fattat penningpolitiska beslut och att de inte bör ta hänsyn till bostadspriser.

"De ska fokusera på att upprätthålla prisstabilitet. Det är svårt nog. Man ska inte belasta dem med fler mål. En närliggande räntehöjning är dock något han skulle se som "mycket märkligt".


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant