Fingerprint sjunker som en sten

Fingerprint faller - här är börsen idag.

Stockholmsbörsen inledde fredagens handel på lätt minus, men stark tysk statistik (IFO) över klimatet i näringslivet fick index att vända lite uppåt efter en timmes handel.

Fingerprint Cards, som sköt i höjden på torsdagen på budspekulationer, har fallit tillbaka med flera procent under förmiddagen, och tyngde därmed storbolagsindex.

Följ aktien live här.

Vid 10-tiden hade OMXS30 ökat 0,1 procent till nivån 1.615. Aktier för 2,2 miljarder hade omsatts. På kontinenten var ledande Europabörser upp 0,1-0,4 procent. Londonbörsen låg däremot på lätt minus.

Fingerprint Cards, som stod i fokus på Stockholmsbörsen på torsdagen efter uppgifter om att ett kinesiskt bud förbereds, föll tillbaka 4,8 procent efter torsdagens kursrusning.

Nischbankerna Nordax och Resurs fortsatte upp med 2,9 respektive 1,9 procent. På torsdagen framgick av en analys att SEB, som höjde båda bankerna till köp, ser dolda värden som kan synliggöras vid ett samgående mellan de två bolagen.

På fredagen meddelades att Nordax största ägare Nordic Capital ingått ett köpoptionsavtal med R12 Kapital som gör att private equity-bolaget kan öka till totalt 22 procent, inklusive en tidigare känd option som hanteras av Carnegie. På fredagen mäklades också en storpost i Nordax och enligt vad Nyhetsbyrån Direkt erfar har det med optionsupplägget att göra.

Även storbanker som Swedbank, SHB och Nordea och i viss mån SEB låg på plus i inledningen.

Moberg Pharma tappade nära 5 procent till 29:30 kronor. Pareto Securities har sänkt riktkursen för läkemedelsaktien till 26 kronor från 38 kronor och upprepat sitt säljråd.

Dometic fortsatte upp med en knapp procent. Efter beskedet i onsdags om köp av amerikanska Seastar har aktien klättrat på börsen och fått en del höjda rekommendationer. På fredagen sällade sig Morgan Stanley till skaran och drog upp sin rekommendation för Dometic till jämvikt från undervikt.

Kommunikationskonsulten Icta, som förut hette Intellecta, vill ta in drygt 61 miljoner kronor i en nyemission. Aktien föll nästan 37 procent.

Många First North-bolag öppnar sina rapportböcker på fredagen.

Alm Equitys omsättning enligt segmentsredovisning ökade till 788 miljoner kronor (379) för det tredje kvartalet och rörelseresultatet till 87,5 miljoner (72,0). Under perioden byggstartades 16 (317) bostäder i projekt varav ALM Equitys andel var 16 (184) bostäder. Aktien steg 2 procent.

Arcoma hade en omsättningsminskning på 35 procent under det tredje kvartalet. Aktien föll 15 procent.

Danska 2Curex steg i sin debut på First North och handlades vid 10-tiden till 8:30 kronor, att jämföra med teckningskursen 7:80 kronor per aktie inför listningen.

På Köpenhamnsbörsen startade handeln i köksbolaget TCM och aktien betalades runt introduktionskursen.

Jefferies International höjer riktkursen för Ipco, som har knoppats av från Lundin Petroleum, från 39 till 47 kronor med upprepat köpråd. Ipco-aktien steg 1,3 procent till 38:50.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST