30-åringen lämnade toppjobbet på H&M för en hängmatta i Rio – nu är han tillbaka som entreprenör

Gick på Handels och fick snabbt toppjobb på H&M, sedan hoppade Philip av allt för en hängmatta i Rio. Nu är han tillbaka.

Supertalangen från 2013, Philip Jonzon Jarl, hoppade av toppjobbet på H&M efter Handelshögskolan för att bo i en hängmatta i Rio i jakten på sitt verkliga kall i livet.

Nu har han kartlagt sina inre värderingar och vill genom nystartade Valuesmatch hjälpa andra att göra samma "resa". Appen har redan matchat Handels-studenter med mentorer samt Sime-konferensens tusentals besökare.

"Jag skulle inte gå tillbaka till den traditionella karriärstegen om det inte var något jag skulle känna en stor passion och meningsfullhet med. Jag har levt på 5 000 kronor i månaden, men lever ett liv som på många sätt är rikare än när jag gjorde av med 10 000-tals kronor per månad", säger Philip Jonzon Jarl.

30-åringen utsågs till en av VA:s Supertalanger 2013 efter att vid blott 27 års ålder axlat rollen som finanschef för H&M:s produktionsintensiva verksamhet i Bangladesh.

Därefter fick han ytterligare ett H&M-jobb som lease manager med Barcelona som bas.

I dag lever han ett minimalistiskt liv där han visserligen kan sakna den mysiga sekelskifteslägenheten i Barcelona, men där han ändå uppskattar enkelheten med att bo i en pyttelägenhet i Stockholm.

Livet styrs av mottot "all love, no fear".

Då vi diskuterar det gångna halvåret i Brasilien sticker han inte under stol med att han kraftigt underskattade hur lång tid det skulle ta att släppa sitt gamla tankesätt.

"Då du och jag pratades vid hade jag fortfarande höga prestationskrav och trodde att jag snart skulle vara igång med en business."

Det skulle dock bli flera kvalfyllda månader innan han hade lyckades ersätta sina gamla värderingar kopplade till familj, vänner och karriär med vad som var viktigt för just honom.

Men då hände något märkligt.

Snart insåg han att han började omge sig med personer som delade hans värderingar.

"Man kan säga att vi var ett entreprenörskollektiv."

Han liknar processen vid att ge sig ut på en omtumlande resa
med en berg- och dalbana och menar att det som gjorde resan extra speciell var att han varken hade livrem eller hängslen i form av väntande jobb eller en affärsidé.

"Resan" innebar också att han började presentera sig som sökare och genom att målmedvetet tröska sig igenom mängder av personlighetstester.

Han förstod visserligen bättre hur han är som människa, men det var tiden till självreflektion över den egna resan i livet - och hur han känt vid olika situationer - som gjorde att han till slut kunde definiera sina värderingar och särskilja dem från det som kommer utifrån.

Det gjorde honom snart till en lyckligare människa.

"Rädslan att folk ska tycka mindre om en kommer från samhällets värderingar. Nyckeln till lycka ligger i att kunna särskilja sina egna värderingar från de som kommer från samhället, arbetsgivare, familj och vänner."

Philip Jonzon Jarl berättar att Harvardprofessorn Robert Keagan kartlagt fem nivåer av mänskligt medvetande där vi går från att vara baby, till barn till att bli vuxna individer som gärna låter våra liv styras av hur andra ser på oss.

Den fjärde nivån i Keagans teorier handlar om att identifiera sig själv för ett högre syfte.

"Applegrundaren Steve Jobs struntade i vad andra tyckte om honom och lade fokus på vad han ville åstadkomma för världen. Det är sådana personer som förändrar världen och som är mina förebilder."

Han hoppas själv bidra till att förändra världen genom sitt nystartade bolag Valuesmatch, vilket precis som namnet antyder matchar människor baserat på personliga värderingar.

Philip Jonzon Jarl driver Valuesmatch ifrån Epicenter i Stockholm och samäger det med SelfLeaders, som arbetar med värderingsstyrd ledarskapscoachning åt bolag som Spotify och Bonnier.

Valuesmatch-appen befinner sig fortfarande i beta-version, men har bland annat testats för att matcha Handels-studenter med mentorer.

"Matchingen var endast kopplad till personliga värderingar och vi fick enorm respons i det att man kände både bättre connection och tillit."

Valuesmatch har också använts under techkonferensen Sime i år som skedde på Cirkus i mitten av november.

SelfLeaders sprang han på redan som Handels-student 2008 och när han långt senare i och med Brasilien-vistelsen skulle inse att hans kall i livet är att göra världen till en bättre plats genom att överbrygga barriärer av förståelse kontaktade han SelfLeaders.

Bolaget hade inte bara metodiken och tekniken för kartläggningen, utan kläckte också idén om att matcha människor ungefär som en dejtingsajt – fast baserat på värderingar.

"SelfLeaders drivs också med synen att vara mer autentiska och arbeta efter sina värderingar. Så deras vision och tanke är identisk med min."

Rent praktiskt kartlägger appen användare på tre nivåer för att nå fram till de 18 viktigaste värderingarna. Därefter matchar en algoritm värderingarna med personer från ett större urval för att hitta likasinnade.

"I USA finns världens längst pågående studie om relationer och nummer ett som får relationer att bli hälsosamma är delade kärnvärderingar."

Philip Jonzon Jarl har kontakt med investerare och räknar med att få in pengar till våren för att färdigställa Valuesmatch.

"Bolaget har redan överblicken över värderingarna, men vi saknar en social plattform, en app, där användare kan skapa profiler för att matchas och sedan interagera med varandra."

Planen är också att ta upp konkurrensen med dejtingtjänster som Match.com.

"Sådana tjänster bygger mer på att få fram personlighetstyper, medan Valuesmatch går på djupet genom att förklara varför vi är som vi är. Valuesmatch blir som en representation av det inre jaget i termer av vad som är viktigt för oss och vad vi vill i livet."

Valuesmatch ska också fungera som en motpol till vad han ser som mer ytliga tjänster som exempelvis Tinder.

Längre fram hoppas han också att Valuesmatch ska bidra till att öka kvaliteten på integrationen mellan människor och kulturer och man samarbetar också med en Handels-doktorand som forskar om värderingsstyrda team kan få dem mer effektiva och produktiva.

Men trots att Philip Jonzon Jarl har djupdykt i värderingar mer än de flesta andra händer det att han från gång till annan fastar i gamla mönster - särskilt när det gäller kärleksrelationer.

"Då kan du bli irrationell och känslomässigt styrd och det gör att du lätt går tillbaka ett par nivåer i Keagans modell."
Oavsett vilket tycker han sig se ett uppvaknande genom att alltfler ifrågasätter den ständiga jakten på bekräftelse och också inser att enkelhet snarare än det materiella kan bidra till att göra oss mer lyckliga.

"Jag har i princip levt på existensminimum, men genom att det gör att jag slipper en massa val blir jag lyckligare. Under Brasilientiden var det exempelvis uteslutet att fundera över vilken restaurang jag skulle välja."

Han drar sig också till minnes hur han under H&M-tiden i Bangladesh kunde slås av att han aldrig stött på ett lyckligare folk.

"Jag tror att deras begränsade exponering och tillgång till möjligheter och val i livet bidrar till en enkelhet som kan ge en viss glädje."

Den forne Handels-studenten kan förstå rädslan för att bli utfryst om man avviker från samhällets normer, men då han har berättat om sin jakt på lycka och viljan att identifiera sig med något större har han inte bemötts med en enda negativ reaktion.

"Folk har snarare sett upp till det och jag har kommit närmare människor än när man diskuterar jobb och framgång."

Han är också övertygad om att han kommer att fortsätta med sitt minimalistiska leverne oavsett om han blir rik eller ej.
Då jag påtalar att han genom Valuesmatch återigen har gett sig in samhällets strukturer och dess värderingar ger han följande kommentar.

"Du kan visserligen vara identisk och ärlig mot dig själv och leva som eremit i en grotta, men då kan du inte göra skillnad i världen. Så även om du står fast vid dina värderingar måste du ge dig in strukturerna."

Vid stunder av tvivel ser han alltid samma bild framför sig:
En 80-årig gubbe vid brasan som berättar sin livsstory som visserligen var en jäkla berg- och dalbana, men oj vad han levde!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST