Vi fick just veta när regeringen höjer skatten på investeringar

1,8 miljoner svenskar får högre skatt på sparande.

Enligt förslag i höstbudgeten ska den årliga schablonskatten på ISK bli 0,25 procentenheter högre. Skatten beräknas då genom att ta kapitalunderlaget multiplicerad med statslåneräntan plus en procentenhet.

Nu har det bestämts att skattehöjningen kommer träda i kraft redan från årsskiftet. Den årliga skattehöjningen på ett genomsnittligt ISK-konto på 80 000 kronor blir 200 kronor, rapporterar SvD Näringsliv.

Förslaget har fått stark kritik från alla håll.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, påpekar att de flesta som har ett ISK-sparande är vanliga barnfamiljer mellan 30 och 40 år.

"Då kan man höja skatten på slips i stället. ISK är ett vanligt Svenssonkonto", säger Hemberg till SvD.

De borgerliga partierna, som införde sparformen år 2012, riktar också skarp kritik.

"Det är ännu en av skattehöjningar som regeringen driver igenom med Vänsterpartiet och som drabbar helt vanligt folk. Man har gång på gång höjt skatten på arbete och nu ger man sig också på sparandet", säger Maria Malmer Stenergard (M), skattepolitisk talesperson, till Dagens Nyheter.

Hon får medhåll av Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson.

"Det är helt obegripligt. Skatten på sparande behöver sänkas, inte höjas", säger han till DN.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.