Fotograf: Oxford Martin

Svenske Oxford-snillet: Så här överlever du jobbslakten som väntar

Vartannat jobb riskerar att försvinna inom snar framtid. Men det finns vissa kompetenser som alltid kommer att efterfrågas på arbetsmarknaden. Det menar Carl Benedikt Frey, svensken med doktorshatt på världens mest prestigefyllda universitet.

Doktor Carl Benedikt Frey bossar över en grupp forskare på Oxfords institut för ”New Economic Thinking” som ägnat oräkneliga timmar åt en minst sagt snårig uppgift. De har kvantifierat hur många jobb som riskerar att försvinna till följd av digitalisering och robotrevolution.

Och slutsatserna är ingen munter läsning för stora grupper.

Vartannat jobb, eller närmare bestämt 47 procent, kan rationaliseras bort de närmaste två decennierna. Svenskens hittills viktigaste bidrag (tillsammans med kollegan Michael A Osborne) till forskningen blev sprängstoff när den publicerades år 2013.

I veckan flög Benedikt Frey in till hemstaden Stockholm för att berätta om nya forskningsrön inom framtidens arbetsmarknad. Precis innan han ska gå upp på Hilton Slussens scen för att avfyra powerpoint-slides får VA en pratstund.

Forskaren har en i grunden optimistisk syn på framtiden, men sticker inte under stolen med att många hamnar i kläm.

”Stora grupper på arbetsmarknaden förlorar på teknologisk förändring. Vad vi ser i Europa och USA är att populismen är på frammarsch. Automatiseringen är en del av förklaringen”, säger han.

Benedikt Frey är mån om att skilja på välgrundad analys och vad han kallar för fake news. Till det senare hör föreställningen om att robotisering kommer att leda till massarbetslöshet.

”Vi behöver inte vara oroliga för kvantiteten av jobb som kommer att finnas i framtiden. Vad vi dock har på vår radar är att kvaliteten på många av de jobb som skapas innebär att många människor förflyttas från medelinkomstjobb till låginkomstjobb.”

Två utsatta branscher kommer drabbas hårdast framöver, enligt forskarna: handel samt transport och logistik. När e-handeln tar över behövs allt färre personer i butiker. Därtill är många lagerjobb på väg att tas över av robotar. Självkörande bilar slår i sin tur undan benen för yrkeschaufförer.

Sammantaget beräknas fyra av fem jobb i dessa branscher kunna automatiseras, enligt Oxford-forskarnas nya rapport ”Technology at Work 3.0”. Bara i USA finns 2 miljoner lagerarbetare, vilket säger en del om magnituden på förändringen.

De svåra konsekvenserna för enskilda som blir av med jobbet får även en större effekt på samhället. Benedikt Frey väntar sig ännu större polarisering både inom arbetsmarknaden och politiken.

”Det är en destruktiv process som sådan. Men vi har varit i liknande situationer tidigare. Dock så slutade automatiseringar på 1930-talet med Andra världskriget. Förhoppningsvis behövs det inte något så radikalt för att vi ska hitta lösningar den här gången.”

Den omtalade robotstudien från 2013 utgick från amerikanska arbetsmarknaden, men den svenska är på intet sätt skonad. En förmildrande omständighet är dock att vi har en relativt välutbildad arbetskraft, enligt forskaren.

”Det har bidragit till att minska inkomstklyftorna i Sverige. Även om de har ökat på senare år har de ökat mindre än i andra länder. Det faktum att vi är förhållandevis högutbildade skapar en omgivning där företag uppstår.”

Vilka nya jobb kommer att skapas som kompenserar för alla som försvinner?

”Det vet vi ännu inte. I slutändan beror det framförallt på efterfrågan. Men det finns en hel del arbetsuppgifter som vi människor fortfarande har komparativa fördelar i: social intelligens, kreativ förmåga och att navigera i komplexa strukturer.”

”Så länge vi efterfrågar varor och tjänster som kräver mänsklig arbetskraft, vilket jag tror vi kommer göra i all framtid, så kommer det finnas tillräckligt med jobb.”

Det enkla rådet är att se till att skaffa de förmågor som robotar svårligen kan lära sig.

”Den goda nyheten är att automatisering gör att förmågor som vi gillar och tycker är intressanta blir mer produktiva – alla typer av jobb som har med kreativitet och social förmåga att göra och som därtill har en teknisk komponent.”

Han nämner informationsingenjör som exempel på ett framtidsyrke.

”En kombination av tekniska, kreativa och sociala förmågor tror jag är bra att satsa på."


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST