Fotograf: Svenskt Näringsliv Press

Nu lämnar Östling plötsligt toppjobbet

Leif "Vad fan får jag för pengarna" Östling lämnar sin post.

Svenskt näringslivs ordförande Leif Östling fanns bland de namn som dök upp i paradisläckan.

Leif Östlings Maltabolag har bland annat tillgångar via ett dotterbolag i Luxemburg, som har aktier H&M, Telia och Sandvik värda drygt 30 miljoner kronor, enligt SVT:s granskning.

”Jag har inte dåligt samvete för det. Jag tycker jag har gjort rätt för mig i Sverige mer än de flesta andra. Jag har betalat för minst tusen skattebetalare”, sade Östling till SVT i samband med avslöjandet, och uppgav att han har betalat 180 miljoner kronor i skatt i Sverige och Tyskland bara sedan 2010.

Därefter kom han med ett mycket uppmärksammat uttalande.

”Man frågar sig också, betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?”

Nu meddelar Svenskt Näringsliv att Leif Östling lämnar sin post som ordförande.

”Uppmärksammade uttalanden av mig har initierat en angelägen debatt om vårt svenska skattetryck och vad skatterna levererar av välfärd till medborgarna, men jag har också fått kritik för drastiska uttalanden och ’skatteplanering’”, uppger Östling i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Sveriges företagare måste med full kraft kunna argumentera för ett bättre företagsklimat, där skatter och avgifter är en viktig del, utan att störas av eventuella debatter om min person.”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.