Elon Musk har totalsågat en kontroversiell svensk studie om elbilar

Musk skräder inte orden.

IVL Svenska Miljöinstitutets forskningsrapport om klimatpåverkan från produktionen av elbils-batterier, som har lett till intensiv medial debatt i Sverige, nådde hela vägen till Elon Musk.

I ett twitter-inlägg kallar han studien för aningslös.

Studien, som har gjorts på uppdrag av Trafikverket och Energimyndigheten, visar att tillverkningen av batterier är energikrävande och kan ha betydande utsläpp.

I den mediala debatten har resultatet exemplifierats med att produktionen av batteriet till en Tesla Model S leder till utsläpp motsvarande åtta års drift av en bensinbil. Elon Musk tillbakavisar påståendet med att studien är aningslös och påpekar samtidigt att Teslas batterifabrik, Gigafactory, drivs av förnybar energi.

Mia Romare, en av rapportförfattarna och forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, berättar att hon inte har sett Elon Musks twitter-inlägg men hon känner till att liknande kritik förekommit från andra aktörer.

"Det som är synd ur vårt perspektiv är att det inte finns något i vår studie som handlar om specifika bilmärken, utan det är något som har kommit fram som exempel i media. Jag tror att tanken i början var att man ville använda ett exempel för folk som inte jobbar med det här, men allt fokus har hamnat på själva exemplet som sen har vidareutvecklats av andra" säger Mia Romare.

"Våra slutsatser är att det här säger ingenting om huruvida elbilar är bra eller inte, för det är dem eftersom de har noll utsläpp i lokalmiljön och därför finns det en anledning att satsa på dem. Vad studien däremot säger är att vi måste ta ett aktivt grepp om produktionen också."

Mia Romare konstaterar att deras studie ger en bild av elbilarnas klimatpåverkan under dess livscykel utifrån tillgänglig forskningslitteratur. För att kunna gå vidare och göra en ordentlig jämförelse skulle det behövas bättre data från producenterna.

När en twitter-användare frågar Elon Musk om det finns någon tillgänglig data över koldioxidutsläppen från Teslas biltillverkning, med hänvisning till att Google endast visar alarmerande artiklar, verkar Tesla-grundaren emellertid inte sugen på att dela med sig av någon data. I stället svarar Elon Musk:

"Det beror på att de korrekta artiklarna är så tråkigt uppenbara att de inte får någon medial uppmärksamhet".

Följ det senaste inom Hållbarhetssverige på Aktuell Hållbarhet.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.