Svenske 26-åringen drog till Singapore – och gjorde plötsligt raketkarriär i glödhet finansbransch

Viktor drog till Asien som 26-åring, och gjorde plötsligt karriär inom finansbranschen.

Viktor Berglind kom till Singapore för första gången som 26-åring, år 2009. Hans uppdrag då var att sätta upp ett mäklarbord för sin dåvarande arbetsgivare Pareto.

Väl där blev han rekryterad av R S Platou, som var i fas med att sätta upp ett nytt tjänsteutbud, en investmentbank. Det föll på Viktor och hans team att starta upp allt på plats.

Efter sin kandidat på Uppsala universitet så valde Viktor att jobba på Pareto i Norge. Viktor fick ett jobb som aktiemäklare och började jobba med obligationsmäkling för högriskobligationer.

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.

"Jag har alltid varit intresserad av råvarumarknaden och ville jobba inom den... Planen från min arbetsgivare var att jag skulle sätta upp ett mäklarbord i Singapore, där de redan hade ett representationskontor som vid den var fokuserat på corporate finance."

Väl där blev Viktor rekryterad av den välrenommerade norska skeppsmäklaren R S Platou - som hade helt andra planer för honom. R S Platou var i färd med att starta en helt ny tjänst; att bli en investmentbank.

"Vi satte upp detta helt från grunden så det var bara att gå ut på morgonen och köpa bläckpatroner, för att sedan sitta med kunder på eftermiddagen och berätta om vårt nya tjänsteutbud."

Eftersom detta var helt nytt, och inga ramavtal fanns mellan Oslo Börs och Singapores motsvarighet till Finansinspektionen (MAS), så fick Viktor sitta med i förhandlingarna för dessa ramavtal - där även Singapore Stock Exchange (SGX) var inblandade.

"Vi fick sitta i förhandlingar med MAS för att få nödvändiga tillstånd och vi fick bistå med råd om ett ramverksavtal mellan Oslo Börs och MIS rörande så kallade corporate actions, det vill säga börsnoteringar och aktiehandel mellan Norge och Singapore."

I veckans avsnitt av Big in Asia Podcast får vi höra Viktor Berglinds fantastiska berättelse om hur han kom till Asien och hans karriär inom finans- och kommunikationsbranschen.

Vi kommer att få det senaste finanstrenderna från Singapore och Hong Kong. Hur fungerar relationsbyggandet med nya asiatiska kunder, och hur förändrades finansbranschen efter Enigma-kraschen i Hong Kong?

Och hur hanteras de stora generationsskiftena hos de stora asiatiska familjeföretagen där de första generationerna ska överlämna verksamheten till den andra generationen?

Lyssna på hela Viktor Berglinds berättelse i senaste avsnittet av Big in Asia.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST