Bolånechefen: ”Det här är det värsta som kunde hända”

Amorteringskravet får helt fel effekt, menar bolånechefen.

Alexander Widegren är vd på räntepressarsajten Lånbyte. Deras statistik pekar mot att amorteringskravet får fler svenskar att utöka sina bolån för att renovera eller bygga ut – istället för att flytta.

”Det här är det värsta som kunde hända. Regleringen är till för att minska skuldberget och se till att folk får en sundare ekonomi. Nu är raka motsatsen på väg att ske. Folk är rädda och väljer att bygga om källaren i stället för att flytta”, säger Alexander Widegren till DI.

Genom att titta på 30 000 bolånehushåll har Lånbyte funnit att andelen utökningar av lånevolymerna nästan har trefaldigats från 6 procent 2016 till 16 procent i år – och det beror på rädsla för amorteringskravet, enligt Alexander Widegren.

”Jag är bekväm med att isolera det här enbart till rädsla för amorteringskravet. Man tar tillfället i akt och ökar sin belåning medan man kan.”

”Folk tar i från tårna när det kommer till att låna just nu – av ren rädsla. Bolånekunderna förstår att om de lånar maximalt i dag så kan de alltid betala tillbaka. Men att låna efter första mars kan vara väldigt svårt”.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST