Startupen i Sveriges hetaste bransch drar redan in 25 miljoner – och de har inte ens börjat sälja

Branschen är glödhet: här är svenska startupen som kan bli e-sportens Spotify.

E-sportfenomenet växer så det knakar.

I år beräknas marknaden öka med 41 procent till 996 miljoner dollar, och 2020 väntas den vara värd 1,5 miljarder dollar, enligt 2017 Global Esports Market Report.

Årets upplaga av den hetaste e-sporttävlingen alla kategorier – The International – hade en prispott på 24,5 miljoner dollar, men bara 18 lag med totalt 90 proffs kämpade om pengarna.

Nu ska svenska spel-startupen G:loot arrangera ett VM, Global Loot League, GLL, i det hetaste e-sportspelet just nu  – PlayerUnknown´s Battlegrounds – för att inte bara proffsen ska få chans att slåss om stora prispengar.

”De 400 största e-sportproffsen tjänar mer än vad alla andra cirka 120 miljoner datorspelare i världen gör tillsammans idag. Vi vill bli e-sportens motsvarighet till Robin Hood och ta från de stora och ge möjligheter åt alla att tävla och vinna pengar”, säger Simon Sundén, som tidigare har varit e-sportansvarig på MTG.

PlayerUnknown´s Battlegrounds har endast släppts i betaversion ännu, men har redan hunnit bli så populärt att det med en notering på 2,6 miljoner samtidiga spelare pulvriserat tidigare rekord med ungefär det dubbla.

Oavsett vilken sekund du mäter på dygnet snittar spelet cirka 1,5 miljoner spelare och cirka 300 000-400 000 svenskar spelar varje månad och lägger en mediantid på 11 timmar per vecka.

Så vad är det då som gör spelet så populärt att det dessutom redan har förbeställts i 20 miljoner exemplar?

En av de starkast bidragande orsakerna tycks vara att spelet tilltalar både människans tävlings- och överlevnadsinstinkt. Spelets upplägg går ut på att hoppa fallskärm till en ö där du möter max 100 spelare. För att överleva gäller det att ”loota” vapen, förband och annat – därav namnet G:loot.

G:loots kontor ligger på Birger Jarlsgatan, ett stenkast från Humlegården. Det andas ungt tech-bolag med det klassiska flipperspelet stående på kontoret, hackare utspridda lite varstans med bärbara datorer och pizzaparty.

Tjejer lyser dock med sin frånvaro – G:loot har 20 medarbetare, varav 1 kvinna.

”Vi letar med ljus och lykta efter tjejer”, säger G:loot-vd:n Patrik Nybladh.

Bolaget har fått uppemot 100 miljoner kronor i riskkapital i två omgångar - Index Capital, Accum Capital och uppemot 70-affärsänglar är numera ägare i bolaget.

Just nu råder det extra bråda dagar. Det beror på att försäsongen av PlayerUnknown´s Battlegrounds pågår för fullt.


G:loot har inte behövt utveckla sin turneringsplattform för spelet från scratch, bolaget har redan en färdig turneringsplattform som används för mobilspel som Madskills Motorcross Madness 2.

Den har bidragit till att bolaget redan omsätter cirka 25-30 miljoner kronor per år.

”Vår affärsmodell är redan bevisad. Då får man komma ihåg att Madskills har en halv miljon spelare per månad, medan Players Unknown´s Battleground har 20 miljoner”, säger Patrik Nybladh.

Patrik Nybladh är övertygad om att turneringar i de heta spelen ska bidra till att G:loot kan spräcka miljardvallen redan inom 3 år.

Härnäst har G:loot planer på att introducera en funktion i plattformen som gör att vem som helst kan arrangera turneringar med vänner och bekanta. Bolaget har dock inte satt ned foten kring affärsmodell som ska gälla framöver, och under försäsongen av GLL har G:loot valt att tacka nej till sponsorer för att inte ”störa spelarupplevelsen".

På sikt kan det bli så att pengarna ska komma in via en mer Spotify-liknande affärsmodell.

”Det svåra är inte att hitta affärsmodellen för vår plattform, utan att tidigt tajma in med det som kommer att ses som de allra bästa spelen”, säger Simon Sundén.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.