Carl Pei: Det här är det dummaste karriärdraget – som unga gör hela tiden

Han drog till Kina som 22-åring och grundade OnePlus som nu säljer för miljarder. Det här borde unga karriärister sluta göra, skriver Carl Pei.

Människor byter jobb som aldrig förr och unga är värst. Så fort det tar emot lite så lämnar man. I bästa fall får jobbytaren upp sin lön och ett lyft i karriären, men mer ofta bromsar man både karriären och arbetsgivaren.

Unga karriärister. Du hittar dem på ställen som Handels eller Chalmers, eller liknande ställen över hela världen.

Jag har många kompisar i den sfären. När jag pratar med dem har alla en färdig plan i rak riktning uppåt: Byta jobb var 18:e månad, första två åren leder till det här och de nästa två till det här… Det ser bra ut på papperet, och fungerar förstås för många, men jag tror det tankesättet är skadligt för både individen och företag.

En vän till mig har gjort en typisk karriärsresa. Han började jobba efter universitetet, stannade två år, bytte till nytt, bytte igen efter två år och sen igen efter ytterligare två år. Tre jobb på sex år, lite mer ansvar och lön varje gång.

Men hur mycket värde har han hunnit ge till företagen som han jobbat på? Och hur mycket har han lärt sig och utvecklats? Hur mycket kraft vill och orkar du lägga på att göra ett riktigt bra jobb för företaget du arbetar på, när flyktplanen därifrån är färdigskriven innan du ens börjat?

Satsa långsiktigt istället
Du kan bättre än så. När du tar ett nytt jobb: gör det med ambitionen att bli din chefs chef.

När du anställer någon, se till att den har ambitionen att bli din chef.

Varför? En person med långsiktiga ambitioner att växa på företaget kommer göra ett bra jobb, om inte annat av rent egenintresse. Personen kommer jobba hårdare, ta större ansvar och mer ägarskap.

I alla företag finns det gråzoner mellan olika roller som gör att viktiga saker hamnar mellan stolarna. Det är just såna saker som motiverade anställda ser till att fånga upp. Och på köpet breddar det den anställdes kompetens och gör företaget bättre.

Låt chefen jobba för dig
En osäker chef kommer säkert inte tycka om det du just läst här. En chef som lever kvar i tron att de anställda ska jobba för chefen fungerar bättre i en miljö där ambitiösa och duktiga anställda byter jobb var tredje år.

I den osäkre chefens värld finns det inget utrymme för att uppmuntra en anställd till att sikta på att bli sin chefs chef. Därför ska du alltid söka en chef som jobbar åt dig, och inte tvärtom.

Platta organisationer är ett måste och bra chefer ger äran för framgångar till människorna under. De uppmuntrar ambitioner till klättring i företaget, även när de själva blir omsprungna. Först då kommer hela gruppen tillsammans springa ifrån konkurrenterna.

Så tillbaka till dig: Vill du bli din chefs chef? Och skulle din chef tillåta det?

CARL PEI

  • Flyttade till Kina som 22-åring och blev medgrundare av OnePlus 2013.
  • Första mobilmodellen OnePlus One sålde i 1,5 miljoner exemplar och drog in motsvarande 2,5 miljarder kronor.
  • Nu lanseras OnePlus 5.

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST