ANNONS

Siktar på USA – svenska bioteknikbolaget hoppas ta världen med storm

Miris Holding fokuserar på analys av bröstmjölk med sitt patentskyddade mid-IR-instrument. Nu satsar bolaget på att lägga under sig en miljardmarknad.

”Vi har stramat upp verksamheten tack vare stort fokus på kvalitet och kundbehov. Valideringsarbetet från 2016 är klart och avslutat.  Det ger en positiv effekt, dels genom en ökad kundkännedom men även genom att försäljningsavdelningen nu kan fokusera på försäljning och inte validering”, säger Camilla Sandberg, vd för Miris Holding.

Miris Holding utvecklar, tillverkar och säljer instrument för analys av mjölk. Den patenterade analysmetoden var först utvecklad för mejerimjölk, men huvudfokus är nu marknaden för analys av humanmjölk. Särskilt viktigt är det att analysera och bedöma näringsvärdet i bröstmjölk till för tidigt födda barn. Kompositionen av bröstmjölken är avgörande för att säkerställa bästa möjlighet för växt och förhindra senskador.

Bolaget är idag ensamma om att erbjuda en mid-IR-lösning för analys av bröstmjölk. Metoden ger enkelt och snabbt säkra data och bygger på infraröd teknologi för att mäta makronutrienter i mjölk, alltså kolhydrater, fett och protein – grundpelarna i den mat vi äter.

Miris Holding

Miris Holding finns i Uppsala med 17 anställda, som arbetar med utveckling, kalibrering och QC av instrumenten samt försäljning, medan tillverkning av instrument sker hos extern partner. Läs mer på www.miris.se

”Mätmetoden innebär att läkarna kan utvärdera näringsinnehållet i mjölken och därefter individuellt anpassa nutrition till dessa barn. Det kan till exempel handla om att tillsätta extra protein, då donerad mjölk sällan innehåller de nivåer av protein som behövs för att för tidigt födda barn ska utvecklas på bästa sätt”, säger Camilla Sandberg.

Alternativet till Miris metod är personalintensiva och tidsödande kemiska analysmetoder, som på grund av sin komplexitet sällan används på sjukhusen. Miris Holdings analysinstrument finns idag på 95 procent av de svenska neonatalavdelningarna. Företaget säljer också mycket i Europa, Sydamerika och Asien. De har även börjat etablera sig i östra Europa.

Miris Holding är noterat på Aktietorget. Förra året omsatte företaget 7 miljoner kronor. Under de första 9 månaderna i år uppgick nettoomsättningen till drygt 10 miljoner kronor.
 
”Försäljningen har ökat med 87 procent jämfört med samma period 2016. Distributionsavtalet med ByMed i Kina och direktförsäljning till forskningsmarknaden i USA har varit av stor betydelse. Miris försäljningscykel är lång – minimum sex till tolv månader. Vad vi har utvecklat inom försäljningsorganisationen de senaste månaderna ser vi redan en viss effekt av och kommer förhoppningsvis att se ytterligare effekt av framför allt i 2018”, säger Camilla Sandberg och tillägger;
 
”Vi arbetar också fortfarande intensivt med FDA-ansökan för att få vår produkt godkänd och möjlig att sälja till kliniker i USA. FDA (Food & Drug Administration) vill ha svar på en del unika frågor eftersom det inte finns någon liknande applikation på marknaden. Inom forskningsområdet är vi redan inne i USA med 12 instrument installerade.”

 Källa: Investeringstipset


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.