Fotograf: Yvonne Åsell/Svd/TT

Svenske miljardären tappade just 173 miljoner på några timmar

Tung fredag för svenske miljardären.

Ett godkännande via en CE-märkningen för Elektas nya system Unity väntas bli klar under första halvåret 2018. Det är förskjutning i förhållande tidigare bedömning slutet av 2017. Det framgår av ett pressmeddelande.

Och det får Elekta-aktien att rasa; den har gått ned med 9,6 procent till 69,80 kronor vid klockan 12.00 på fredagen.

Svenske miljardären Laurent Leksell, som är storägare och styrelseordförande i Elekta, har inte haft någon rolig dag – hans innehav har minskat med cirka 173 miljoner kronor, enligt DI.

Leksell pekades nyligen ut av SVT i samband med Paradisläckan. Han har dock inte anklagats för något olagligt, och Laurent Leksell avfärdar kopplingen som görs av SVT i Uppdrag Granskning.

Han menar att det görs ”en felaktig och slarvig koppling” mellan hans "legitima bolag" på Malta och paradisläckan.

”Informationen kring mitt bolag är helt öppen och transparent och helt i linje med svensk skatterätt. Kopplingen till någon ’läcka’ är felaktig och faller inom begreppet 'fake news’”, skriver han i ett sms.

Elekta uppger att reaktionerna från till exempel potentiella kunder har varit "mycket positiva" hittills.

"Även om utvecklingen och sluttesterna av Unity går mycket bra har jag beslutat att låta det ta lite mer tid eftersom jag vill vara säker på att den höga fältstyrkan i vår lösning kan användas optimalt redan från den första lanseringen", säger Richard Hausmann, Elektas vd, enligt pressmeddelandet.

Elektas mål att ta hem 75 order på systemet före utgången av 2019 står fast.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST