Svenske riskkapitalisten i Hong Kong: Det är här det händer

Allting går mycket snabbare i Asien, säger svenske riskkapitalisten som sitter på toppjobbet i Hong Kong.

Johan Bygge kom i kontakt med Asien redan som 25-åring, efter att ha fått examensstipendium från Handelshögskolan i Stockholm 1981 – och tillbringade sedan mycket tid i Asien under åren på Electrolux.

Under åren 1987 till 2006 arbetade Johan för Electrolux och satt på flera toppositioner, senast som vd för Electrolux avdelning "Major Appliance Europe & Asia Pacific".

Johan Bygge anställdes av riskkapitalbolaget EQT 2011, och är idag ordförande för EQT Asia Pacific. Före EQT jobbade Johan som CFO för börsfavoriten Investor.

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.

Han bor i Hong Kong, och säger liksom många andra svenskar som flyttat till den delen av Asien; allting går mycket snabbare där.

"Det är mer människor, det är en högre förändringstakt här idag än i andra delar av världen."

EQTs närvaro i Asien består av 3 rådgivningskontor och funnits sedan 2006. Johan basar över totalt 39 anställda utspridda över filialerna Hong Kong, Shanghai och Singapore – varav två svenskar.

"Är det så att man ska bygga en stor ledande verksamhet så kan man inte undvika att vara i den här delen av världen", säger Johan Bygge.

EQTs strategiska fokus för att hitta investeringsobjekt går ut på lokal kompetens, i kombination med specialistkompetens utifrån. Lokalt är helt klart ett nyckelord för Johan.

"Det är viktigt med lokal kompetens, lokala nätverk och lokal kultur – i kombination med människor från andra delar av världen inom EQT."

Ett axplock av bolagen som EQT förvaltar i sina fonder är bland annat ett röntgenföretag i Australien, Papa John's och Diary Queen i Kina samt bolaget LaoBaiXing – som är det första lågprisapoteket i Kina.

Lyssna på hela Johan Bygges berättelse i senaste avsnittet av Big in Asia.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST