Svenske riskkapitalisten i Hong Kong: Det är här det händer

Allting går mycket snabbare i Asien, säger svenske riskkapitalisten som sitter på toppjobbet i Hong Kong.

Johan Bygge kom i kontakt med Asien redan som 25-åring, efter att ha fått examensstipendium från Handelshögskolan i Stockholm 1981 – och tillbringade sedan mycket tid i Asien under åren på Electrolux.

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.

Under åren 1987 till 2006 arbetade Johan för Electrolux och satt på flera toppositioner, senast som vd för Electrolux avdelning "Major Appliance Europe & Asia Pacific".

Johan Bygge anställdes av riskkapitalbolaget EQT 2011, och är idag ordförande för EQT Asia Pacific. Före EQT jobbade Johan som CFO för börsfavoriten Investor.

Han bor i Hong Kong, och säger liksom många andra svenskar som flyttat till den delen av Asien; allting går mycket snabbare där.

"Det är mer människor, det är en högre förändringstakt här idag än i andra delar av världen."

EQTs närvaro i Asien består av 3 rådgivningskontor och funnits sedan 2006. Johan basar över totalt 39 anställda utspridda över filialerna Hong Kong, Shanghai och Singapore – varav två svenskar.

"Är det så att man ska bygga en stor ledande verksamhet så kan man inte undvika att vara i den här delen av världen", säger Johan Bygge.

EQTs strategiska fokus för att hitta investeringsobjekt går ut på lokal kompetens, i kombination med specialistkompetens utifrån. Lokalt är helt klart ett nyckelord för Johan.

"Det är viktigt med lokal kompetens, lokala nätverk och lokal kultur – i kombination med människor från andra delar av världen inom EQT."

Ett axplock av bolagen som EQT förvaltar i sina fonder är bland annat ett röntgenföretag i Australien, Papa John's och Diary Queen i Kina samt bolaget LaoBaiXing – som är det första lågprisapoteket i Kina.

Lyssna på hela Johan Bygges berättelse i senaste avsnittet av Big in Asia.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA