Fotograf: Bertil Ericson

Nu köper svenske miljardären helt kvarter på Östermalm – ”det är billigt”

Ett riktigt kap… på 850 miljoner kronor.

Svenske miljardären och fastighetsveteranen Sven Olof Johansson har slagit till på ett helt kvarter i Östermalm – som med en prislapp på nästan 850 miljoner kronor är ett riktigt kap, enligt honom själv i alla fall.

”Det är billigt ur alla aspekter för ett kvarter på Östermalm, i snitt betalade vi runt 50 000 per kvadratmeter”, säger Sven Olof Johansson till SvD Näringsliv.

Det handlar om projektet Uppfinnaren 1 som Johansson har köpt från Oscar Properties, lyxbyggaren som har haft det tufft på sistone: antalet sålda bostäder under tredje kvartalet i år rasade till 22, jämfört med 71 motsvarande period 2017 – och antalet produktionsstarter var noll.

”Det är en bra affär för Oscar också”, säger Sven Olof Johansson och syftar på Oscar Properties vd Oscar Engelbert.

Men Johansson kommer inte bygga några bostadsrätter i de nya lokalerna.

”Runt 34 000 lägenheter ska ut de närmaste två åren i Storstockholm. Vi får det som i Spanien om alla projekt som är påbörjade inte färdigställs. Många utvecklare får räkna med väsentligt sämre kalkyler och det är slut med de snabba vinsterna”, säger Sven Olof Johansson till SvD.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.