Fotograf: Lars Pehrson/SvD/TT

Kronofogden ska plocka 340 miljoner från Allra-topparna – men kommer inte åt helikoptern

Kronofogden kan inte bevisa att helikoptern tillhör Allra-grundaren Ernstberger.

Allra-grundaren Alexander Ernstbergers lyxvilla på Lidingö länsades nyligen av Kronofogden – som beslagtog föremål till ett värde av 242 miljoner kronor; tavlor designmöbler, värdesaker och en exklusiv tv bland annat.

Kronofogden passade också på att beslagta en helikopter, som är registrerad på ett av Ernstbergers bolag, rapporterade Expressen.

Men medan Kronofogden nu ska beslagta tillgångar värda 340 miljoner kronor från de misstänkta topparna i Allra-härvan så kommer myndigheten inte åt helikoptern. Detta för att de inte kan fastställa att helikoptern tillhör Alexander Ernstberger, skriver Aftonbladet.

”Helikoptern tillhör annan än de vi har kvarstad mot”, säger Mats Rosenqvist på Kronofogden.

Ernstberger har tidigare förnekat att det är hans helikopter.

”Nej, det är inte min privata, den ägs av ett bolag och används i kommersiell verksamhet, till exempel inspektion av kraftledningar eller sightseeing”, sade han i en kommentar till Aftonbladet tidigare under 2017.

Helikoptern, av modellen ”Colibri”, har en maxfart på cirka 225 kilometer i timmen och plats för fem personer. Motsvarande modeller på marknaden kostar ungefär 10 miljoner kronor.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.