Fotograf: Svenska Spel Press

Svenske vd:n som kidnappades utanför sitt eget hus – om spelmissbruk, olaglig reklam och miljarderna till staten

Svenska spel drar in miljarder till svenska staten. VA har pratat med vd:n Lennart Kjäll om spelmissbruk, olaglig reklam och kidnappningen.

"Spelansvar är vårt viktigaste hållbarhetsfokus, men självklart är även affärsetik och antikorruption viktigt för oss då vi är i en bransch där det är finns stora risker med exempelvis penningtvätt".

Det säger Lennart Käll, vd på Svenska Spel, som menar att spelansvaret genomsyrar hela verksamheten. Att vara spelberoende blir snart klassat som en sjukdom, men det har tagit lång tid att få samhället att inse att detta ska klassas på samma sätt som andra missbruk.

"Spelmissbruk syns ofta inte på utsidan på samma sätt som alkohol eller narkotikamissbruk, men det drabbar ändå både enskilda, familjer och de runtomkring. Därför är det viktigt att vi jobbar för att folk inte hamnar i spelberoende och de flesta som spelar klarar av att spela lagom" säger Lennart.

Svenska Spel har ett uppdrag av staten att bedriva spelverksamhet på ett ansvarsfullt sätt. Med spel som Lotto, Måltipset, Oddset, Keno, Joker, Jack Vegas, Triss och Casino Cosmopol drog Svenska spel in 4,9 miljarder kronor till statskassan 2016. De har 2 miljoner kunder och 40 000 spelombud.

Spelbranschen köpte reklam för 478 miljoner kronor under bara ett kvartal 2017, pengar som i stor utsträckning kommer från spelbolag utan spellicens i Sveriges. Det är inte lagligt att göra den typen av reklam, men myndigheterna har varit ganska milda i sina uttalanden och ageranden för att stävja detta.

”Vi skulle inte tolerera den typen av beteende i andra branscher men i spelbranschen har det fått fortgå. Det är viktigt att spelutredningen sätter schyssta villkor för alla så vi kan få detta reglerat" säger Lennart.

Hans liv förändrades efter att han 2016 blev kidnappad utanför sitt hem av två män med historia kopplat till spelmissbruk. De hotade honom och hans familj och krävde flera miljoner för det lidande de kopplade till sitt upplevda spelmissbruk.

Männen är dömda och Lennart har gått vidare med hjälp av terapi och han släppte nyligen boken Bakbunden om kidnappningen. Han är medveten om att han som offentlig person och vd för Svenska Spel har en utsatt position, men säger att han ”lever mitt liv som innan för att visa att jag har makten över mitt liv”.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.