Fotograf: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Kungens miljardärskompis undvek skatt i Sverige – köpte båt för 60 miljoner

Miljardären som är kompis med kungen undvek skatt i Sverige... för att kunna köpa en lyxyacht för 60 miljoner.

En ny internationell läcka avslöjar hur ett stort antal toppolitiker, storbolag, näringslivsprofiler och förmögna privatpersoner använt sig av skatteparadis och därmed undvikit att betala skatt.

Totalt handlar den så kallade Paradisläckan om 13,4 miljoner dokument som kommer från två juristbyråer och 19 bolagsregister, enligt SVT-programmet Uppdrag Granskning.

Elektas storägare och styrelseordförande Laurent Leksell förekommer i läckan.

Han ska ha sålt aktier i Elekta för att köpa en yacht värd 60 miljoner kronor. Försäljningen skedde till ett bolag i Malta som han själv kontrollerar och därefter såldes aktierna vidare vilket medförde att reavinstskatt kunde undvikas, enligt SVT.

Han har dock inte anklagats för något olagligt, och tillbakavisar själv den koppling som SVT gör.

LÄS MER: Svenske miljardären som pekas ut: ”Det är fake news”

Laurents pappa Lars Leksell, professor i neurokirugi vid Karolinska institutet, uppfann strålkniven. En uppfinning som Elekta AB har byggt runt och som gjort Laurent Leksell till miljardär. Hans förmögenhet uppgick 2016 till 1,9 miljarder kronor.

LÄS MER: Hela listan: Det här är Sveriges 178 miljardärer

Med den egna private equity-lådan Leksell Social Ventures stöttar han sociala initiativ. Bland annat har han gått in med pengar till socialtjänsten i Norrköping. Tidigare har han varit ordförande för Stockholms stadsmission.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.