Fotograf: Adam Ihse/EXPONERA

Svenske 73-åringen tog sitt enmansbolag från källaren – nu omsätter han 500 miljoner och slår vinstrekord

73-årige entreprenören är nu vassare än någonsin. 

”Att bara leva utan att få uträtta någonting. Det är väldigt konstigt”, säger Bert-Inge Hogsved i Founders Alliance podd.

Han drabbades av ”datordjävulen” – som han själv uttrycker det – och började utveckla redovisningsprogram på sin fritid innan Hogia såg dagens ljus 1980. 27 år senare fick han medalj av kungen för sina insatser.

”Det är väldigt få förunnat att få uppleva det jag har upplevt under de här åren och ta ett företag från en person i källaren till 550 i Norden och Storbritannien”, sade han i podden.

Han har tidigare sagt att Hogia ska satsa en halv miljard på molnbaserade tjänster, vilket verkar ha gett utdelning. Företaget gjorde förra året sitt bästa resultat någonsin – med en vinst efter finansnetto som steg med 13 miljoner kronor till 32 miljoner kronor. Omsättningen ökade med 34 miljoner kronor till 539 miljoner kronor och antalet medarbetare steg med 30 till 625.

Härnäst är planen att anställa 100 personer fram till 2020.

”Jag spenderar egentligen mer tid på att delta i denna kontinuerliga förändring än på att delta i affärsverksamheten”.

Då bolaget drog igång fick han först sju ”sagolika år”, men när Hogia blev lite väl kaxigt och inledde en utlandsoffensiv följde tre tumultartade år som Bert-Inge Hogsved betraktar som den största floppen i bolagets historia.

Då klöv han bolaget i 6 delar. Sedan dess har Hogia aldrig gått med förlust.

”Vi hade återskapat småskaligheten och entreprenörskap och engagemang.”

Bert-Inge Hogsved lärde sig att enkla mekanismer som synlighet, tydlighet och utpräglat ansvar är en fantastisk väg till framgång. Han ger rådet att inte ta in kapital tidigt då det förr eller senare uppstår motsättningar.

Gruppen består idag av 27 småbolag med över 100 000 kunder.

Hogia var också en pionjär när det gällde att satsa på jämn könsfördelning.

”Det var inte många som tänkte 50/50 på den tiden och idag är jag väldigt övertygad om att det har bidragit till Hogia-gruppens positiva utveckling”.

Bert-Inge Hogsved tillhör dem som tror att alla kan bli entreprenörer bara man bestämmer sig, men menar att samhället måste bli bättre på att förstå entreprenörer, då det är de som ”skapar vårt samhälle”.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST