ANNONS

Superentreprenörens nya verktyg accelererar tillväxt

”Plötsligt blev det alldeles tyst i styrelserummet. Ägarna hade jobbat i flera år för att pressa kostnaderna och öka vinsten, och nu skulle mäklarna sälja bolaget. De var ju så de jobbade”. Magnus Helgesson är ny vd för Sturebadet Health. Här berättar han om resan till sitt nya uppdrag.

När blev CHR (Corporate Health Responsibility) en viktig faktor i ditt företagande?

”Året var 2002 och en vän bad mig rådgöra vid förvärvet av ett stort industribolag. Siffrorna såg bra ut, riktigt bra.”

”Man omsatte nästan 300 miljoner, gjorde en vinst på över 13 miljoner och hade ett P/E-tal på 6,2. På pappret en riktigt bra affär.”

”Tystnaden kom när min vän beställde en Due Dilligence på humankapitalet. Han sa, ’Det är människor som gör affärer, inte resultat- och balansräkningar’.”

Magnus Helgesson berättar vidare:

”Det blev aldrig någon affär. Min vän var inte beredd att göra jobbet som krävdes för att förhindra det oundvikliga. Medarbetarna var slutkörda. 3 år senare gick bolaget i konkurs!”

”Då förstod jag för första gången på riktigt vikten av CHR.”

”CHR handlar om att förstå att humankapitalet är den viktigaste tillgången, och att ta ansvaret för deras tillväxt så att de sedan bygger bolaget åt dig”, förklarar Magnus Helgesson.

Hur har CHR påverkat din entreprenörsresa?

”När jag 2003 åter tog över Harrys som vd var det röda siffror.”

"Kedjan omsatte då 14,9 miljoner och gick 6,9 miljoner minus. Det fanns bara 3000 kvar på kontot, och 284 000 i obetalda skatter och moms. Konkursen var nära.”

”Due Diligence på humankapitalet var heller inga glada siffror”, berättar Magnus Helgesson.

”1,7 och 1,9 av 5. Inte helt bra. Jag var dock övertygad. Om vi lyckades förbättra siffrorna skulle företaget vända, stort!”

”Från den dagen jobbade vi varje dag i 10 år med CHR. Vi ökade omsättningen med en kvarts miljard och jag lämnade bolaget med 50 miljoner i kassan.”

”Det häftigaste var dock att nöjdhets-index för medarbetare och kunder gick från 1,7 och 1,9 till 4,4 och 4,2! Det var till och med tre medarbetare som oberoende av varandra tatuerade in Harrys-loggan på benet!”

Hur jobbar Sturebadet Health med CHR?

”Jag har lärt mig på resan att det man ger bort är det man har kvar, och det är CHR på riktigt. När Sturebadet Health presenterade sitt CHR-verktyg var det självklart att tacka ja. Vi jobbar med ett verktyg som ger knivskarpa analyser på humankapitalet och använder landets främsta experter för att skapa tillväxt och lönsamhet.”

Beställ CHR-rapporten kostnadsfritt

Om du delar Magnus Helgessons syn på att ”humankapitalet är sista raden”, och att lönsamhet och tillväxt skapas av människorna i bolaget, beställ då CHR-rapporten kostnadsfritt idag!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.