Är han på väg att bli H&M:s nya vd?

Här är H&M:s hemlige makthavare, och en het kandidat till vd-posten.

H&M:s hemlige makthavare Fredrik Olsson är chef för alla H&M:s 3 962 butiker.

41-åringen, som har jobbat på H&M hela sitt arbetsliv, har som uppgift att tackla sämre tillväxt än väntat och lyfta e-handeln. Han har pekats ut som kandidat för att bli klädjättens nya koncernchef.

Men H&M borde egentligen satsa på att ta in en vd utifrån, skriver Richard Bråse i en analys på DI.

"Successionen blir ofta ett familjeföretags akilleshäl. När en tidigare vinnande kultur och koncept gått och stampat i snart ett decennium är det läge att ta in influenser utifrån och nästa vd bör rekryteras externt" skriver Bråse.

H&M har under Karl-Johan Perssons ledning sett både vinsten och aktien stampa. Rivalen Inditex har däremot gått betydligt bättre och dess vd Pablo Isla toppade nyligen Harvard Business årliga rankning av världens främsta företagsledare. Karl-Johan Persson fanns inte med.

Till skillnad från den nuvarande koncernchefen kommer Fredrik Olsson från en blygsam bakgrund och har efter studierna i maskinteknik och ekonomi jobbat sig upp genom leden i H&M, efter att ha börjat som controller på inköpssidan. 

När H&M:s övriga varumärken (Cos, & Other Stories, Monki, Cheap Monday, Weekday och H&M Home) fick en egen chef under kategorinamnet New Business fick alla H&M-butiker en egen chef – och i det tysta blev Fredrik Olsson plötsligt en makthavare i Sveriges tredje största bolag, sett till omsättning.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant