Svensken drog till Thailand och blev chef som 26-åring – nu driver han Bangkoks coolaste lyxhotell

Han drog till Thailand och blev chef som 26-åring – Björn Richardsson berättar om sin väg till toppen.

Björn Richardssons karriärresa började i Afrika, men genom en kontakt öppnades dörrarna för Thailand och den redan då växande hotellnäringen. I veckans avsnitt av Big in Asia delar han med sig av sina erfarenheter.

Björn Richardsson kom till Bangkok 1994. Idag är han General Manager på nya femstjärniga lyxhotellet 137 Pillar suites & residence.

Hotellet har 35 våningar, varav 34 suiter på de översta våningarna, en hisnande pool på taket med utsikt över staden. Det samlade omdömet på Tripadvisor är utmärkt (4,5 i genomsnitt) – priset per natt ligger på cirka 4 000 kronor och uppåt.

BIG IN ASIA

Big in Asia är en podcast med intervjuer av Simon Hansen. Han reser runt och intervjuar svenskar som gör karriär i Asien – som entreprenörer eller i högre befattningar på företag.

Ett inlägg delat av @rrroslie

Intresset för hospitality kom när Björn bodde med sin familj i Afrika. När sedan värnplikten var över bestämde han sig för att söka sig till den välrenommerade hotellskolan IHTTI i Neuchâtel, Schweiz.

"Rektorn för skolan var på turné i Sverige och hade marknadsfört sig i dagstidningarna. På den tiden var jag på militäranläggningen K1 i Stockholm."

"Det lät lockande så jag bestämde mig för att testa."

Men när han kom dit väntade en rejäl kulturkrock.

"Jag kom från en strukturerad miljö i det militära och när jag kom till skolan så mötte jag folk från alla världens hörn och det var lite löst och slapphänt."

"Svenska kronan devalverades med 30 procent under första året – så studielånet räckte inte långt."

"Jag hade en rumskamrat som var lite äldre än mig och städarna fick inte komma in på våra rum, utan vi skötte bäddningen själva. Vi jobbade extra och svenska kronan devalverades med 30 procent under första året – så studielånet räckte inte långt."

Intresset för Asien fanns inte då – det var Afrika som gällde. Men på den tiden hade han en flickvän som jobbade åt en familj i Schweiz, och familjen hon jobbade för åkte till Thailand titt som sätt.

"De berättade att de känner en person som äger ett par hotell och kunde ta med sig mitt cv till honom".

På det viset fick Björn sina sex månaders praktiktjänst på då nyöppnade femstjärniga Amari Watergate Hotel i Bangkok 1994.

"Jag kom ihåg att vi fick titta in i de nya rummen och det kunde stå en tavla på golvet. När jag frågade 'varför har du inte satt upp tavlan på väggen?' fick jag svaret att de inte hade hunnit. När jag flyttade på tavlan så var det hål i väggen."

Efter praktiken fick Björn fast tjänst inom avdelningen Food & Beverage på hotellet.

Som 26-åring blev han avdelningschef på ett av hotellen i Koh Samui – och påbörjade därmed resan mot den topproll han har idag inom branschen.

Lyssna på hela Björn Richardssons berättelse i senaste avsnittet av Big in Asia.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST