ANNONS

Så äter du mer miljövänligt – och har roligt samtidigt

Med #Happywasteday vill City Gross få svenskarna att ”tömma kylskåpet på ett trevligt och kul sätt”.

”Vi på City Gross vill få konsumenterna att på ett kul sätt ta tillvara på det som blir över när du gjort dina middagar och står med resterna i kylskåpet i slutet av veckan. Vi vill minimera det som hamnar i soporna med matglädje och uppfinningsrikedom, göra folk medvetna om sitt matsvinn och hur man kan minska det på olika sätt”, säger Annika Hansson Borg, miljö-, kvalitets- och hållbarhetschef för City Gross och Bergendahls Food, om det nya konceptet #Happywasteday.

”Happywasteday är en utmaning att tömma kylskåpet på ett trevligt och kul sätt utan att familjen äter rester – man skapar helt enkelt nya rätter och tar tillvara på så mycket som möjligt. Ett tips är att alltid ha en pizzadeg hemma, så kan du göra en pizza med pålägg från veckan på dem. Eller alltid ha couscous eller bulgur hemma för att kunna sno ihop en matig sallad av det som finns kvar efter veckans bravader. Då blir det en helt ny rätt som inte liknar det man redan ätit.”

Att jobba med miljömedvetet är ingenting nytt för City Gross – att ta socialt ansvar har varit ett av ledorden ända sedan företaget grundades för 95 år sedan.

”För oss är det en ren överlevnadsinstinkt. Den som inte tänker på hållbar konsumtion kommer inte att överleva på marknaden. Hållbar konsumtion som begrepp är ganska nytt men alldeles nödvändigt för vår överlevnad på denna jord”, påpekar Annika Hansson Borg.

Som ett steg i hållbarhetsarbetet har City Gross även tagit fram en nylonpåse som går under namnet Veggio för deras grönsaker och frukt.  Eftersom den är gjord i nät behöver man till exempel inte ta ut varorna när de ska sköljas, påpekar Annica Hansson Borg. Påsen som testats sedan i våras har fått ett positivt välkomnande och kommer snart att finnas i samtliga 42 butiker runtom i landet.

”På sikt hoppas vi att konsumenterna kan ta det här konceptet till sig så vi kan minska engångspåsarna i butikerna.”

För dig som vill bli mer miljömedveten som matkonsument:

* Lukta och smaka istället för att utgå från bäst-före datum, det är bara en rekommendation.  Var däremot noga med sista förbrukningsdatum för köttfärs, rå kyckling, rå fisk och organ.

* Ha kylen tillräckligt kall, runt 4 till 6 grader. Det kostar bara en dryg hundralapp om året att sänka temperaturen så att matvarorna håller betydligt längre – en mycket god affär.

* Välj en flergångskasse. Materialet spelar mindre roll, viktigast är att den används många gånger och sedan återvinns eller i värsta fall förbränns, så belastar du inte miljön i onödan.

Fler miljösatsningar från City Gross

Liksom flera andra i dagligvarubranschen jobbar City Gross med matkassen som koncept. Matkedjan har alltifrån ekologiska och vegetariska till bamsekassen för barn och viktväktarkassen.

Närproducerad mat är ett annat nyckelord där City Gross jobbar med lokala producenter som de försöker matcha ihop med de olika butikernas önskemål och behov.  Exempelvis bakas allt bröd i butik. Även kött och chark försöker matkedjan hitta lokalt, inom en radie innebär på 10 mil. 


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA