Fotograf: Peter Hoelstad/Agent Molly, Pexels

Svenska byggjätten har plötsligt sparkat vd:n – efter 13 år på bolaget

Varför fick han plötsligt sparken från svenska byggjätten?

NCC:s styrelse har beslutat att med omedelbar verkan avsätta Peter Wågström från vd-posten.

Håkan Broman, sedan många år chefsjurist på byggbolaget, går in som tillförordnad vd till dess att en ny koncernchef är på plats. Det framgår av ett pressmeddelande.

Och även om det inte är klart varför han får gå omedelbart, verkar det som att Peter Wågström helt enkelt inte har presterat bra nog i vd-rollen.

"...Helheten har inte utvecklats som den borde. Styrelsen anser att NCC behöver en ny kraft för att vända utvecklingen i bygg- och anläggningsverksamheten", säger bolagets styrelseordförande Tomas Billing i en kommentar.

NCC-styrelsen anser att det arbete som pågår för att öka lönsamheten inom affärsområdena Infrastructure och Building är steg i rätt riktning, men att det behövs ytterligare fokus.

NCC har tagit stora nedskrivningar inom ovan nämnda verksamheter under de senaste åren. Senast för omkring en månad sedan vinstvarnade bolaget med anledning av en nedskrivning inom den norska anläggningsverksamheten om 150 miljoner kronor.

NCC:s rörelsemarginal i bygg- och anläggningsverksamheten har på rullande tolvmånadersbasis varit 1,5 procent, mot ett mål om minst 3,5 procent.

Den tillförordnade vd:n Håkan Broman säger att NCC "kan så mycket mer än det vi visat den senaste tiden. Jag kommer att ha hundraprocentigt fokus på verksamheten och arbeta med att öka lönsamheten".


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST