Fotograf: EY Entrepreneur Of The Year Press

Kompisarna från Kalmar startade e-handel 1999 – nu kan de casha in över 100 miljoner

De började med e-handel när Amazon fortfarande var nytt - nu kan de casha in rejält.

Smålänningarna Hans Bengtsson och Andreas Ekberg grundade 1999 e-handelsbolaget Royal Design. Till en början sålde de svensk design online endast i USA, men idag har bolaget växt till att finnas på 12 marknader och de har även 14 fysiska butiker i Sverige.

Den stora tillväxten började kring 2010, efter lanseringen av den första fysiska butiken. Idag har inredningsbolaget från Kalmar 160 anställda och ett allt bredare sortiment.

Under räkenskapsåret 2016 växte omsättningen från 442 till 511 miljoner kronor. För det nyligen avslutade räkenskapsåret landade omsättningen på cirka 600 miljoner kronor. Nu siktar Royal Design på miljarden.

Nu köper riskkapitalbolagen Eequity och Verdane – som redan äger cirka 70 procent av Royal Design – 25 procent av bolaget från grundarduon.

Vad affären gick loss på har inte offentliggjorts, men det är vanligt att e-handelsbolag värderas till mellan en och två gånger bolagets omsättning vid en försäljning – vilket skulle innebära att grundarna kan casha ut minst 100 miljoner kronor före skatt, enligt Breakit.

“Hans och Andreas har jobbat med det här bolaget i 18 år så det kan vara skönt för dem att casha in lite nu. Tanken är att de fortfarande ska vara involverade i bolaget och att vi tillsammans ska jobba mot en miljard i omsättning”, säger Magnus Wiberg, partner på Eequity, till Breakit.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant