Forskaren: Mobilen är död om 10 år

"Det kommer att bli en drastisk förändring".

”Ja, år 2027 ser vi början på slutet när det gäller hur vi använder mobiltelefonerna. Det kommer att bli en drastisk förändring. Det som i dag ses som den mest moderna mobilen kommer då att vara lika ohipp som en ihopvikbar mobil är i dag”.

Det säger framtidsforskaren Amy Webb till DN. Hennes årliga rapport kring techtrender ses som den starkaste bedömningen av vilka teknologiska framsteg kommer slå stort i samhället framöver – och hur det kommer påverka oss.

Istället för smartphones kommer vi använda oss av olika så kallade wearables, menar Amy Webb.

”Det kommer att vara glasögon och linser, ringar och armband, kombinerat med andra typer av apparater. Vi kommer att använda synen och rösten i stället för att ständigt fingra på en telefon – och det kommer att upplevas som en helt naturlig utveckling”.

Och det kommer upplevas som en liten förändring i ljuset av de dramatiska förändringar som kommer skaka om samhället – AI kommer accelerera redan år 2018 och driva på utvecklingen så att den går ännu fortare, enligt Webb.

”Det är en rad avgörande teknologier som nu är på väg att smälta samman och få nya användningsområden. Algoritmerna och AI påverkar oss alla: vi är på väg in i ett landskap som vi inte riktigt kommer att känna igen. Hur vi hanterar det kommer att få kraftfulla konsekvenser för hela mänskligheten”.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant