Svensken som var Filip Tysanders högra hand: Så tog jag över Asien

”Vi sköt bara – pang, pang, pang”.

New York år 2012. Två svenska entreprenörer stiftar en bekantskap, som snart ska ge en miljonrullning av sällan skådat slag. De kommer båda från Stockholms norra förorter och är hungriga på framgång.

Folke Engholm säljer kläder med egna märket Dbrand från lokaler på centrala Manhattan. Filip Tysander hyr in sig på kontoret för att ta sitt nystartade klockmärke Daniel Wellington till USA. Den blivande superentreprenören Tysander börjar få snurr på affärerna men gör fortfararande ”cold calls” själv vid den här tiden, minns Folke Engholm.

”Han hade enorm tilltro till sin produkt, var orädd och såg uppskalningsmöjligheterna”, säger Engholm.

Där och då inleds en affärsrelation som kommer styra Folke Engholms karriär i en helt ny riktning. När Daniel Wellington rullar ut sin globala offensiv blir Engholm, som redan delar sin tid mellan New York och Shenzhen, en nyckelperson. Han får uppdraget att sköta all marknadsföring i Asien.

”Vi var båda bollplank åt varandra. Då tog Filip steget att starta ett sociala medier-kontor i Stockholm. Väldigt fort kom han på idén att det även skulle gå att göra i Asien”, säger han.

Segertåget för Daniel Wellingtons preppy-inspirerade klockor är modern svensk företagshistoria och har fått otaliga efterföljare. Filip Tysanders helägda bolag gick från noll till över en miljard kronor i försäljning på mindre än fem år. Grundaren blev snabbt miljardär på kuppen.

En viktig del av framgångsreceptet är marknadsföringen som sköts i princip uteslutande via sociala medier. Folke Engholm är en pionjär inom influencer-marknadsföring. Enkelt förklarat går det ut på att personer med stora följarskaror på sociala medier visar produkterna mot betalning.

Då var begreppet nytt och man fick testa sig fram.

”Det var en enorm bombmatta, vi sköt bara – pang, pang, pang”, säger Folke Engholm.

”Vi började med Kina, kastade loss till Japan, Korea, Vietnam, Indonesien och Malaysia. Sedan hade vi ett väldigt brett nätverk av influencers efter det. De (Daniel Wellington, reds anm) lade fram en aggressiv marknadsföringsplan inom den nischen som vi har fortsatt att köra på.”

Folke Engholm insåg vidden av att nå ut via influencer-marknadsföring och uppdraget från Daniel Wellington blev starten för hans bolag. Shenzhen-baserade Viral Access är ledande inom nischen i Asien, med 50 medarbetare och 50 000 sociala medier-profiler i stallet.

Den samlade räckvidden är hisnande 9,4 miljarder följare, uppger bolaget. Det smäller högre än europeiska jätten IMA som har 7,4 miljarder och enligt Folke Engholm är de världsledande i det avseendet.

Arbetssättet har förfinats längs med vägen. Viral Access arbetar i dag analytiskt med algoritmer och graderingssystem, berättar grundaren.

”Vi har världens största databank från influencers. Det finns över 80 000 influencers i vår plattform, varav vi har jobbat med 50 000 av dem.”

Viral Access är helt fokuserat på ”micro-segmentet”. Med det menas influencers med 10 000 till 2 miljoner följare. Enligt Folke Engholm minskar effekten per spenderad reklamkrona när man samarbetar med större influencers än så.

”Istället för att gå på en person med 10-20 miljoner följare och betala 100 000 för två posts, kan vi fördela dina 100 000 kr på 40 stycken med olika nyanser och få större spridning. Då får du också kontinuiteten som är så viktig i marknadsföring.”


Det råder fortfarande en Klondike-stämning i branschen och i Kina har inte lagstiftningen hängt med. Till skillnad från i Sverige finns inga krav på att sponsrade inlägg ska annonsmärkas.

”Europa och USA har legat i framkant när det gäller influencer-marknadsföring. Vi ligger ungefär 2 år efter och flyger under radarn i Asien. Det som redan har beslutats i Europa och USA om att man måste skattedeklarera är en process som pågår just nu i Asien.”

En annan stor skillnad är vilka sociala medier som är populära. Viral Access profiler är stora inom Weibo – som påminner om Twitter – och Wechat – en megaapp för bilder, meddelanden och betalningar. 

Grundaren uppger att bolaget går med vinst och omsätter 1,5 miljoner dollar, drygt 12 miljoner svenska kronor. Målet är aggressiv tillväxt och att fyrdubbla omsättningen redan nästa år.

Det finns många globala storföretag på kundlistan, men samarbetet med Daniel Wellington är ett avslutat kapitel sedan två år tillbaka.

”De fick in ny styrelse och vd som såg att 30 procent av online-försäljningen snurrade genom vårt externa bolag.”

Det är dock inga hard feelings, enligt Folke Engholm. Han beskriver Filip Tysander som en lågmäld, ”astrevlig kille” med båda fötterna på jorden. Resan som klockkungen gjort med Daniel Wellington inspirerar Folke Engholm och har lärt honom att våga tro på sig själv fullt ut.

”Vi kunde relatera till varandra då vi båda kom från någon typ av förort. Jag ska inte säga förortskomplex för det låter töntigt. Han kallade sig själv för betongbarn och jag kunde relatera till det.”

När kritiker hånade Daniel Wellington för att inte utveckla sin produkt tog Filip Tysander det hela med ro.

”Han sade bara lugn grabbar. Bara för att vi är trötta på klockan här i Sverige och spyr galla på den så finns det fortfarande 1 miljard kineser som inte sett den än.”

”Han hade is i magen och tillräckligt med tro på sig själv. Han vågade prata miljardbolag när han gjorde några få miljoner.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST