Lista: Här är de 100 hetaste svenskarna utomlands

Över 600 000 svenskar jobbar utomlands. Det här är de mest framgångsrika. 

Det senaste decenniet har svenska entreprenörer vallfärdat till tech-meckat Silicon Valley i San Francisco, USA. Peter Arvai, medgrundare till det molnbaserade mjukvarubolaget Prezi och stjärnproducenten Nadir Khayat, som upptäckt artister som Lady Gaga och i dag producerar musik i sitt skivbolag RedOne i Los Angeles, är bara några exempel.

Med entreprenörerna kom riskkapitalisterna. Carl Fritjofsson, som varit med och grundat det svenska IT-bolaget Wrap, bor sedan i juni förra året i San Francisco för att hjälpa vc-firman Creandum att växa i USA och Gustaf Alströmer, tidigare produktansvarig på Airbnb hjälper startupbolag i Silicon Valley med finansiering via Y Combinator.

Men i dag behöver entreprenörer och riskkapitalister inte ta sig hela vägen till den amerikanska västkusten. Det går bra att hoppa av flyget i Silicon Valley-utmanaren New York.

Här landade Sveriges absoluta fixstjärna på startuphimlen, Spotify-grundaren Daniel Ek, efter att ha pendlat fram och tillbaka mellan Stockholm, London och New York i många år. Bolagets amerikanska huvudkontor på Midtown Manhattan är på väg att hitta ett nytt hem i World Trade Center i början av 2018.

I staden bor också Pär-Jörgen Pärsson, som jobbar för vc-firman Northzone liksom stjärnmäklaren Fredrik Eklund som är ett lysande exempel på varför USA kallas för möjligheternas land. Och från en 1700-talsgård i Hudsondalen, norr om New York, driver Gun Nowak sitt kosmetikabolag Face Stockholm.

Men USA lockar inte bara entreprenörssjälar. "Svenskar sitter på en hög digital kompetens, jobbar hårt och har ett starkt varumärke", säger Maria Mähl. Hon jobbar med hållbara investeringar på kapitalförvaltaren Arabesque Partners i New York och utsågs i år till en av Veckans Affärers Supertalanger.

"Du får mer ansvar och jobbar med större bolag. Möjligheterna till snabb karriär är mycket större här. I finansbranschen, där jag jobbar, har vi svenskar särskilt gott rykte. Men det är inte bara möjligheterna som är större, även konkurrensen. Den är stenhård. Och nu med Trump är det också svårare att få arbetstillstånd", säger hon.

Enligt organisationen Svenskar i världen fanns det cirka 660 000 svenskar utspridda över världen 2015. Den största delen, 150 000, hittades inte helt oväntat i USA.

Som nummer två kom London med cirka 90 000, och på tredje plats hamnade Spanien, troligen förklarat av att många söker sig till sol och värme på äldre dagar.

På listan över de mest framgångsrika utlandssvenskarna hittar vi också en hel del av namnen på Veckans Affärers lista över Sveriges miljardärer.

Men vi har också sett hur flera av de allra tyngsta utlandssvenskarna har flyttat hem igen de senaste åren, som Ikeagrundaren Ingvar Kamprad som lämnat Schweiz för Småland på gamla dar.

Och till och med en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörsfamiljer internationellt, Stenbeck, har vänt hemåt när Kinneviksfärens överhuvud Cristina Stenbeck lämnat London för Stockholm.


HELA LISTAN:

Hetaste svenskarna i USA
Hetaste svenskarna i Europa
Hetaste svenskarna i Asien
Hetaste svenskarna i Mellanöstern och Afrika

HETASTE SVENSKEN UTOMLANDS 2017: Drog till Silicon Valley för 6 år sedan - nu  drar svenskarna in 200 miljoner och har Google som kund 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST