ANNONS

Isen värmer upp över 200 fastigheter – så går det till

Går det att värma bostäder med is? Det kan låta som en motsägelse, men i praktiken är det precis vad Behrn Arena i Örebro gör tillsammans med E.ON. "Vi ville hitta ett sätt att ta tillvara den värme som kylmaskinerna alstrar", säger Anders Gustavsson, energiingenjör på Örebroporten.

 

Behrn Arena är till vardags hemmaborg för SHL-laget Örebro Hockey. Men trots fantastisk atmosfär och framgångar på isen har arenans ägare, det kommunala fastighetsbolaget Örebroporten, länge funderat över ett problem.

För precis som när baksidan av ett ordinärt kylskåp blir varmt, så uppstår värme när hockeyisar ska frysas.

"Det var svårt att bli av med värmen, och då blir driften dyr. Dessutom störde kylmaskinerna grannfastigheterna", berättar Anders Gustavsson, energiingenjör på Örebroporten.

Allt utsläpp kommer någon till del

Lösningen? Ett samarbete med E.ON, som arbetat fram ett skräddarsytt alternativ där värmen kyls bort för att kunna återanvändas som fjärrvärme. Dessutom försvinner både utsläpp och den bullrande ventilationen.

Lösningen är den första i sitt slag och innebär att Örebroporten dels köper fjärrkyla av E.ON, och dels säljer lågtempererad värme tillbaka.

"Spillvärmen som tas tillvara motsvarar ungefär uppvärmningen av 200 fastigheter. Varje kilowattimme som vi släpper ut kommer någon annan till del", säger Anders Gustavsson.

Inga som helst problem

Örebroporten tog hjälp av E.ON:s konsulter för att hitta den optimala lösningen för just Behrn Arena, som sedan lämnade ett förslag.

"Och slutresultatet är dels att vi kan tillgodose oss värmen som vi tidigare bara dumpat på taket, men även att kylmaskinerna går mycket effektivare än tidigare. Kylmaskinrummet går mellan 25 och 30 procent snålare – och det innebär samma andel i kostnadsreduktion."

Förutom insikterna från E.ON menar Anders Gustavsson att grunden till det framgångsrika projektet ligger i detaljerna.

"Vi gjorde om allt från början, och tittade kritiskt på i princip varenda funktion. Detta skötte vi först internt, med hjälp av en duktig kyltekniker. Sedan tog vi resultaten vidare. Och vi har inte haft några som helst problem med anläggningen, inte ett enda."

Projektet är även en del i E.ON:s största klimatsatsning någonsin, där syftet är att ställa om till 100 procent förnybar eller återvunnen energi.

Lär dig mer om fjärrvärme


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Så brädade han konkurrensen i ”världens hårdaste yrke” – slog alla rekord som dammsugarförsäljare
  2. Nätverk av daytraders misstänks manipulera kurser i stora svenska aktier
  3. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  4. Tipset: Fyndläge i Nordea efter kursraset – ”maffig direktavkastning”
  5. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  1. Länsförsäkringar och Swedbank höjer bolåneräntor
  2. Fick idén under sommarjobbet på McDonalds – nu tar hans bolag in en kvarts miljard
  3. Svensk-brittiske miljardären: ”EU-kommissionen har lurat byxorna av Theresa May”
  4. SBAB går mot strömmen och sänker bolåneräntor
  5. Här är det klart vanligaste jobbet miljardärerna hade innan de blev snuskigt rika

För dig som prenumerant