Spaning: Svenska företag måste göra det här inom 15 år – för att överleva

”80 procent av de svenska företagen behöver ställa om inom 15 år för att överleva”.

Det säger mångåriga trendanalytikern Christina Cheng från Sprillo.

Hållbarhetstrenden är tydlig; kraven från kunderna ökar, lagstiftningen går fortare och det leder till skiften inom alla branscher, om man inte hänger med som företag tillhör man förlorarna.”Trender är en mognadsfråga, det gäller att se tippingpoint innan den kommer, annars missar man chansen och är sen på bollen – det blir ofta kostsamt och riskerar att göra att affären inte klarar utmaningarna.”

”Bilbranschen har fått sitt stora skifte inte minst tack vare dieselgate, men det har varit väntat länge. Ändå är det bara en handfull biltillverkare som har ställt om helt till det nya” fortsätter Christina.

”Det är affärskritiskt att dra nytta av skiften för att överleva på marknaden. Lite bättre räcker inte, vi vill höra att det blir 100 procent av till exempel återvunnen plast för att imponera på oss”, sammanfattar hon.

Även retail är inne i ett skifte; online och offline går både isär och ihop allt mer, menar Christina. De två största e-handlarna på marknaden, Alibaba och Amazon, har köpt och öppnat fysiska butiker för att få kunskap om våra köpbeteende och ge sina kunder en ökad premium-upplevelse. Samtidigt lägger Wallmart ner 400 av sina butiker för att lönsamheten sviker.

”Det är inte alltid det ena eller det andra som blir det som vinner utan många gånger är det helt nya idéer som blir vinnaren. ”

Christina exemplifierar med jordbruket som hon ser står inför sitt stora skifte, inte minst tack vare hälsotrenden. Hon tror inte det kommer vara antingen ekologiskt eller konventionellt som blir vägen framåt – utan nått nytt som kunden lätt kan ta till sig och som ger effekt på alla områden inom hållbarhet, och gör att vi alla mår bra av det vi äter, även planeten.

”De skickliga företagen ser inte bara trenderna utan de ser till att trenderna slår in, de driver trenderna istället för att passivt titta på”, avslutar Christina.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Rusning till Leif GW:s och Göran Perssons bolag som laddar för börspremiär
  2. Sveriges doldis-techstjärna sålde just sitt bolag till Uber för 29 miljarder – allt började med en hjärnblödning
  3. Paret satsade sina bröllopspengar och hackade Ikea – idag säljer de sina soffben i 30 länder
  4. Aktierna som ska upp 40% eller mer – enligt proffsen
  5. Fondens floppår drabbade 300 000 sparare – nu lämnar förvaltaren
  1. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
  2. Då: Kickad från Ericsson – Nu: Han är bäst betalde svenske chefen någonsin
  3. Aktien rasade 26% – sen stoppades all handel i forskningsbolaget
  4. Forna världsartisten går mot sitt andra stora genombrott – som vd för familjeföretaget
  5. Nästa vecka tar hon över Handelsbanken – bryter 150 år av gubbvälde

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.