Så många har miljonlön där du bor

Vill du kamma hem en miljonlön? Här borde du bo.

Knappt 1 procent av Sveriges befolkning, eller drygt 77 000 tusen personer, har en årslön på över 1 miljon kronor – enligt en färsk genomgång av SCB:s siffror som Nyhetsbyrån Siren har gjort.

Danderyd är den kommun med flest inkomster över miljonen, närmare 2 400 personer, vilket motsvarar över 7 procent av de som bor i kommunen. Det är kommunerna kring Stockholm som dominerar topp 10, förutom skånska Lomma och Vellinge. Det skriver Dagens Industri.

I botten av listan finns kommuner som Dorotea och Norsjö i Västerbotten, Arjeplog i Norrbotten och Ragunda i Jämtland – samt Vingåker i Sörmland och Färgelanda i Dalsland.

”Under de sista decennierna har de flesta med en fast anställning haft en väldigt positiv inkomstutveckling”, säger professorn i nationalekonomi Daniel Waldenström till Nyhetsbyrån Siren – som en kommentar till att personer med miljoninkomst har mer än fördubblats i Sverige under de senaste tio åren.

”Effekten har förstärkts för dem som också har ägt kapital, eftersom kapitalinkomsterna har stigit kraftigt under perioden”. 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.