Fotograf: TT

Kronofogden auktionerade just ut bitcoin – och de gjorde tydligen en rejäl vinst

En bra affär för Kronofogden.

Kronofogden har tagit in bitcoin vid en utmätning av en skuld, för första gången.

Det finns mycket bitcoin som hanteras inom den organiserade brottsligheten. Vi har stött på det under många tillfällen men inte lyckats ta oss in i plånböckerna tidigare", säger Johannes Paulson till SvD Näringsliv.

Det är ett företag i Västsverige som fått 0,6 av bitcoin utmätt, med ett värde på cirka 23 000 kronor. Men det verkar som att Kronofogden går med vinst på förfarandet; det högsta budet som kom in under auktionen låg på 43 000 kronor, rapporterar Di Digital.

Det är lite konstigt”, säger Ludvig Öberg, affärsutvecklare på Chromaway och medgrundare av bitcoinbörsen Safello, och utvecklar:

”Jag har två teorier. En är att det görs för den publicitet man skulle kunna få som första köpare av bitcoin från Kronofogden. Min andra teori är att det kan vara någon som vill ha garanterat ”vita” bitcoins. Vad är då bättre än att köpa från staten?” Säger han till Di Digital.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.