Fotograf: Privat

Hur en ”100% vanlig” svensk 29-åring kan tjäna 200 000 kr på ett Instagram-inlägg

"Jag har insett att det finns en enorm potential i att tjäna pengar och göra bra saker", säger Aruba-svenskan med fler än 2 miljoner följare.

Hon var tidigt ute med ett personligt konto på Instagram som plötsligt exploderade. Fem år har gått sedan Rachel Bråthén, 29, från Lidingö utanför Stockholm, tog skepnaden ”Yoga Girl” – ett influencerfenomen som i dag har 2,1 miljoner följare och tillhör världens bäst betalda.

Solen står högt på en klarblå himmel över kaktusar och palmträd utanför hennes kontor när VA ringer upp via Skype. Det är en onsdag i oktober och kvicksilvret letar sig upp mot 30 grader. Paradisön Aruba i Karibien är svenskans hem sedan sju år tillbaka.

Rachel Bråthén började sin bana som yoga-instruktör på ett hotell och lade ut bilder på den då nya sociala medier-plattformen. Genomslagskraften märktes redan första gången hon gjorde ett inlägg om sin yogaklass. Hon väntade sig fyra, fem personer. Istället dök det upp 50.

”Jag tänkte bara wow – jag kanske kan resa och vara yoga-lärare. Det vore drömmen.”

”Till en början var det förvånande och inget jag hade planerat. Jag var ganska tidig inom Instagram. Idén att man kunde göra karriär inom sociala medier var helt ny då, speciellt inom hälsa och yoga.”

Det dröjde inte länge innan försörjningen var säkrad och hon själv kunde styra över sin tid. En vanlig dag vaknar hon tidigt för att spendera kvalitetstid med familjen och hundarna innan yoga-klassen börjar på förmiddagen.

Den vykortsvackra omgivningen är som gjord för ett bildfokuserat media som Instagram. Hon hymlar inte med att det kan ha bidragit till framgången.

”Det är nog en bra balans mellan att jag lever ett inspirerande liv, bor på en vacker plats och jobbar inom yoga och hälsa. Men jag försöker balansera det med att vara 100 procent vanlig. Jag berättar inte bara om hur drömskt livet är utan även om dåliga dagar – när det är svårt och tufft.”

Vid en första anblick ser hennes bildflöde ut som enbart pepp och inspiration. Men den som läser inläggen noggrant lär känna en mörkare sida. Rachel Bråthén sticker gång på gång hål på myten om det perfekta livet.

”Jag tror väldigt mycket på att tala om det som är svårt. För mig är det en superviktig bit. Det är verkligen ett folkhälsoproblem att folk mår riktigt dåligt av och på.”

Alla som tillhör Yoga Girls community, hon ogillar att kalla dem följare, känner till hennes värsta livskriser. Hon har berättat om hur alkohol och cigaretter tog över under ungdomsåren och när bästa vännen tragiskt omkom i en bilolycka. Ofta gråter hon tillsammans med främlingar hon träffar som har berörts av hennes historier och bär på liknande erfarenheter.

”Jag tror att ju mer man gräver in sig i idén att nu ska jag visa vilket perfekt liv jag har desto svårare blir det. Om man öppnar upp och berättar om det som är tufft eller jobbigt lättar du på trycket och får reda på att andra människor känner likadant. Har jag något budskap så är det att vara sig själv.”

Rachel Bråthén brinner för att starta nya projekt, blir fort uttråkad av att göra samma sak. Hon är van vid att köra på med nästa grej.

29-åringen har redan hunnit med en succéartad karriär som författare. Självbiografiska ”Yoga Girl” klättrade upp på New York Times bästsäljarlista för två år sedan. Hon är nästan klar med uppföljaren som är en blandning mellan en biografi och självhjälpsbok.

”Boken handlar om sorg och de tuffaste sakerna som jag varit med om. Att använda det mörka som en katalysator för att skapa någonting fint.”

Yoga Girl är också en kraftfull plattform för att bygga företag. Det som började med ett Instagram-konto har blivit flera bolag inom yoga med sammanlagt 40 anställda – och växer snabbt.

På den egna yogastudion på Aruba undervisar hon själv några pass i veckan. Planen är att expandera verksamheten till Stockholm och New York inom snar framtid.

Med streamingtjänsten Oneoeight – ”som Netflix för yoga och meditation” – tar hon sikte på globala marknaden inom sin nisch. 24 yogaproffs som är knutna till plattformen ger lektioner digitalt.

Ytterligare ett bolag i Sverige arrangerar events och yogaresor.

”Nu är jag ansvarig för så många människor som jobbar för oss och som måste få lön utbetald varje månad. Det är mycket mer press att det här ska funka för deras skull. Men jag har insett att det finns en enorm potential i att tjäna pengar och göra bra saker”, säger Rachel Bråthén.

”Vill jag göra skillnad i världen är det bara ett plus om det går bra för oss. Du ska brinna för din sak, men det är inte fult att tjäna pengar på det du gör. Jag ser potential att göra ännu bättre saker om det går runt.”

Att bli entreprenör har kommit av bara farten, men rollen var ständigt närvarande under uppväxten. Hennes mamma är uppfinnare och egenföretagare, pappan har alltid drivit eget. Hon är ändå fått lära sig av sina egna misstag.

”Jag har fattat väldigt många dåliga beslut. Jag anställer människor för att jag tycker om dem. Istället för att tänka är den här personen bäst, tänker jag att hon är så fin. Sen slutar det inte alltid så bra. Att arbeta med sina vänner är aldrig en bra idé.”

Hon har också bränt sig på ”dåliga samarbeten” med sitt Instagram-konto. En influencer av Yoga Girls kaliber uppvaktas ständigt av storföretag, men hon är ytterst selektiv med kommersiella samarbeten. Numera blir det bara ett fåtal om året.

”Jag vill inte att det här ska bli en stor marknadsföringsplattform. Jag gör nästan aldrig det. I så fall måste det vara kopplat till någonting bra och ha ett jättefint syfte”, säger hon.

Därför nobbade hon ett fett kontrakt från sportgiganten Nike. Surfmärket Quiksilver erbjöd också en jättedeal, i form av en kollektion med Yoga Girl-kläder, men fick kalla handen.

Ett undantag på senare tid är amerikanska apotekskedjan Walgreens. Yoga Girl tackade ja till att göra reklam för deras vitaminer för gravida eftersom en del av intäkterna donerades till behövande i Afrika.

Med sin status som en av världens tyngsta influencers inom hälsa kan hon tjäna åtminstone 25 000 dollar (drygt 200 000 svenska kronor) på ett sponsrat Instagram-inlägg.

En tumregel i branschen är att en person med 100 000 följare kan ta 1 000 dollar i betalt för ett Instagram-inlägg, berättar Bråthén. I hennes fall blir det svindlande summor.

”Jag har lite högre värde på plattformarna just för att jag sällan gör sådant. Det är inte så saturerat med massa prylar”, säger Rachel Bråthén.

Hon pratar hellre om sina stora framtidsplaner. Drömmen är att öppna retreat-center som både är hotell och spa. Om fem år hoppas Rachel Bråthén att hennes yogacenter ska finnas över hela världen så att hon kan möta så många entusiaster som möjligt.

Redan nu har ”Yoga Girl” växt till en rörelse långt större än hon någonsin kunnat föreställa sig.

”I det stora hela handlar det inte om mig. Jag kan träffa folk på stan som hittat yoga genom mitt Instagram-konto som sedan kom att förändra deras liv. Jag kommer aldrig hamna på en piedestal och tro att jag är världens viktigaste guru och förändrar världen. Det handlar bara om yoga.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.