8 saker i ditt kroppsspråk som får andra att tro på dig direkt

Ditt kroppsspråk har större betydelse än vad du tror.

Att utstråla självsäkerhet är en välkänd framgångsfaktor. Självsäkra människor sticker ut i positiv bemärkelse inte bara på jobbet utan i alla sociala sammanhang.

De åtnjuter högre status i arbetsgruppen, blir lyssnade på och får större inflytande, enligt forskning. Det skriver Business Insider Nordic.

Även om du inte är så självsäker som du önskat, kan du framstå som det genom att finjustera ditt kroppsspråk. ”Fake it until you make it”, lyder uppmaningen från BI som ger åtta konkreta råd:

1. Håll huvudet högt.
Självsäkra människor håller uppe blicken och undviker att titta ner i marken eller bordet.

2. Stå med rak rygg.
Det signalerar auktoritet och pondus. Dra axlarna bakåt och använd core-muskler för att inte se ansträngd ut.

3. Stå med fötterna brett isär.
En tumregel är att de ska vara i linje med dina höfter och axlar och peka utåt. Du får bra balans samtidigt som personer du pratar med får uppfattningen att du är intresserad och mottaglig.

4. Gestikulera med handflatorna uppåt.
På så sätt framstår du både ärlig och självsäker. Använd smidiga och breda kroppsrörelser.

5. Ha händerna synliga – inte i fickorna.
Det sistnämnda får dig att framstå som obekväm och osäker. Att ha armarna i kors rekommenderas inte heller, det får dig att se avskärmad ut.

6. Ögonkontakt är avgörande.
Det ses som den enskilt viktigaste indikatorn på självsäkerhet. Om du tycker det ett svårt att hålla ögonkontakt testa följande: Titta på ögonen i 2 sekunder, sedan näsan lika länge, och därefter munnen och till slut hela ansiktet. Repetera under hela konversationen.

7. Prata med låg myndig stämma.
Men var heller inte rädd för att gå upp i tonläge för att visa entusiasm. Undvik ord som saknar betydelse, till exempel ”mm” eller ”liksom”.

8. Var intresserad.
Lägg fokus på folk du talar med, och inte på hur de uppfattar dig.   


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST