Fotograf: Carolyn Kaster, Wikimedia

Nu trotsar norska bolaget Trump

Norska bolaget bryr sig inte om Trumps hot.

Donald Trump vill isolera Iran ytterligare, och beskriver kärnvapenavtalet som ”pinsamt” och ”ett av de värsta och ensidiga utbyten som USA någonsin gett sig in i”.

Men ett norskt bolag trotsar Trump och satsar nu stort på Iran.

Norska Saga Energy har tecknat ett investeringsavtal på 2,5 miljarder euro, motsvarande 24 miljarder kronor, för installation av nya solpaneler i Iran. Det rapporterar AFP.

Kontraktet är undertecknat med inhemska Amin Energy Developers och är på fem år. Solpanelerna som är tänkta att placeras på olika platser i Irans centrala ökenregion kommer efter färdigställande att ha en kapacitet på två gigawatt.

Saga Energys affär med Iran kommer alltså samtidigt som USA:s president Donald Trump fortsätter att vara missnöjd över det befintliga kärnkraftsavtalet med Iran. Det är däremot inte Norge.

”Norge är fullt åtagna till JCPOA (kärnkraftsavtalet) och detta är bevis på att vi har tagit sanktionslyftningen väldigt seriöst. Vi kommer att få se fler investeringar inom väldigt kort”, sade norska ambassadören Lars Nordrum till nyhetsbyrån.

Saga Energys investeringsavtal är det näst största i Iran sedan sanktionerna togs bort 2015.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.