Bonnie Roupé till VA: Om vi nu får kvinnor att skriva om sina upplevelser i sociala medier så kan vi få en uppfattning om hur stort det här problemet är Fotograf: Bonnie Roupé/Facebook

#ME TOO: Nu vittnar svenska entreprenörer om sextrakasserier

Kvinnliga svenska entreprenörer vittnar nu om sexuella trakasserier och övergrepp - när rörelsen #metoo sveper över världen.

Skandalen kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein växer i stormstyrka för var dag som går. Den boll som skådespelaren Alyssa Milano satte i rullning med sin tweet för två dagar sedan där hon uppmanade kvinnor som varit utsatta för sexuella trakasserier eller övergrepp att berätta om dem under hashtagen # MeToo var början på en proteststorm av sällan skådad omfattning.

Nu svämmar även svenska sociala medier över av berättelser om sexuella trakasserier, inte minst bland kvinnliga entreprenörer.

På Facebook berättar nu Bonnie Roupé, grundare till den framgångsrika gravidappen Bonzun som lockat hundratusentals användare i Kina, om sina egna upplevelser.Varför är det viktigt att stödja #MeToo?
”Fram till nu har dessa tre exempel, som bara är några i raden, varit sådant som vi pratat om på tjejmiddagar. Om vi nu får kvinnor att skriva om sina upplevelser i sociala medier så kan vi få en uppfattning om hur stort det här problemet är”, säger Bonnie Roupé till VA.se.

Trots att hon nu är 41 år och mycket mer vaksam kring hur hon uppträder blev hon för bara några veckor sedan tagen på brösten när hon var på krogen.

”Alla troll som finns. Ibland kör de taxi, ibland jobbar de på krogen och ibland är de din chef. Alla män som inte känner sig träffade skulle kunna hjälpa till genom att inte skämta om de här sakerna och säga ifrån när andra gör det. Vår och våra döttrars vardag skulle kunna bli lättare om de gjorde det.”

Andra profiler i det svenska startup-klustret som hörsammat uppmaningen är affärsängeln Sophia Bendz, Marta Skundric Sjögren på vc-firman Northzone och entreprenörerna Elin Elkhag, Bonnie Roupé, Louise Fritjofsson och Isabella Löwengrip. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST