Fotograf: Jonatan Olsson/Futurniture/IKEA Press,

Här är IKEA:s nya startup-älskling – som förvandlar bensinbilar till hybrider

IKEA har en ny startup-älskling, och det handlar om miljöbilar.

XL Hybrids har fyllt på kassan genom en Series-D finansieringsrunda på 22 miljoner dollar, motsvarande 178 miljoner kronor. Bland investerarna fanns Ikea, skriver Techcrunch.

Övriga deltagare var Constellation Technology Ventures, riskkapitalbolaget till amerikanska energijätten Exelon, och ytterligare ett antal hemliga investerare.

XL Hybrids är grundat 2008 och har sitt säte i Massachusetts. Bolagets verksamhet går ut på att man har specialiserat sig på att omvandla bensin- och dieseldrivna företagsfordon till hybrider. 

XL Hybrids tjänar pengar på konceptet genom att det är billigare att omvandla fordonen till hybrider än att kunden slänger ut hela flottan för att ersätta den med mer miljövänliga motsvarigheter.

Exklusive för denna runda har XL Hybrids tagit in 28 miljoner dollar. De nya pengarna planerar bolaget att använda till att bland annat rusta upp försäljningen i Nordamerika.

Ikeas deltagande beror på att företaget har förespråkat elbilar och tidigare även hunnit med att byta ut sin brittiska flotta till hybrider.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST