Färska siffror: Bopriserna faller – ”30% ned vore inte konstigt”

Här är de senaste siffrorna för bostadsmarknaden.

”Kyls bostadsmarknaden ned mer kan marknaden packa ihop totalt… Bostadsrättsrättsmarknaden kan gå ned ordentligt, 30 procent vore inte konstigt. Det har man sett i andra länder”.

Det säger den tunga fastighetsprofilen Urban Edenström, huvudägare och vd i Stronghold, till Dagens Industri. Han menar att det är en kritisk situation på marknaden för bostadsrätter, men ett ”väldigt positivt klimat” överlag för fastighetsinvesteringar i hela Norden.

Färska siffror från Valeguard visar att bopriserna gick ned på bred front under september med 1,5 procent. Bostadsrätter gick ned med 1,9 procent och villor med 1,3 procent. Men räknat till de tre senaste månaderna har bopriserna överlag fortfarande ökat med 0,5 procent.

”Den utbredda oron visar tydligt att många aktiva bostadsköpare- och säljare aldrig upplevt en prisnedgång, vilket är illa i sig… Faktorerna som påverkar nyproduktionsmarknaden influerar också begagnatmarknaden. Stort utbud, höga priser och färre har råd att köpa”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Den största nedgången på bostadsrätter är 2,2 procent i Stockholm.


NYHETSBREV


Kalendarium

SENASTE VA