ANNONS

Fem största hoten mot börsen i närtid

En svart svan, en kinesisk skuldbubbla eller en amerikansk president? I senaste utgåvan av Skandia Placeringsutsikter listas de största hoten mot konjunkturen och börsen i närtid.

Få koll på marknaden - läs hela Placeringsutsikter

Placeringsutsikter listar fem stora hot, samtliga med potential att utlösa påtagliga börsfall.

"Det finns en rad orosmoln som lurar i kulisserna.För närvarande ignorerar marknaderna den politiska risken fullständigt. Det är problematiskt eftersom det ger en falsk känsla av trygghet. Det innebär också att uppvaknandet riskerar att bli brysk", konstaterar Skandias makroekonom Johan Lundqvist.

1. Svällande kinesisk skuldbubbla brister

Fram till finanskrisen låg skuldsättningen i den kinesiska ekonomin tämligen stabil på knappt 150 procent av BNP. Den siffran har under de senaste tio åren ökat till över 250 procent. Parallellt med skenande kreditgivning har Kinas banksektorer vuxit i rask takt och är nu en av de största i världen. Växande skuldberg och svällande banksektor ökar sårbarheten i ekonomin.

2. Fed tar i för hårt och för snabbt

Den amerikanska centralbanken Fed är inne i en räntehöjningscykel där styrräntan har höjts fyra gånger och innehavet av obligationer har börjat minska. Om historien kan ge någon vägledning kan det finnas skäl att vara på sin vakt när penningpolitiken nu stramas åt. För när väl Fed har börjat höja räntan historiskt, brukar det bara dröja 2-3 år innan de behöver sänka den igen. Vid de två senaste räntehöjningscyklerna kan vi också konstatera att om man hade investerat på den amerikanska börsen i samband med den första räntehöjningen var avkastningen fem år senare negativ i båda fallen, inräknat utdelningar.

3. Ny oljekollaps

En inte helt oviktig anledning till att globala företagsvinster har vänt upp under det senaste året är prisuppgången på olja och industrimetaller. Oljepriset fortsätter att vara hoppigt, men har hittills i år handlats i ett spann mellan omkring 45-55 dollar per fat. Men så sent som för 1,5 år sedan var priset nere under 28 dollar per fat. Och det går naturligtvis inte att utesluta att priset kommer ner till de nivåerna igen. Det skulle utlösa nya förluster bland oljebolagen, och kringliggande sektorer, och därmed försvaga vinsttillväxten på börsen på nytt och därmed aktiekurserna.

4. Trump begår ett misstag

En gemensam nämnare i många av de politiska oroshärdarna är att USA:s politiskt oerfarne och förhållandevis oförutsägbare president är inblandad. Vi kan inte uppskatta hur stora riskerna är att Donald Trump gör allvar av något av de hot som han har uttryckt vid olika tillfällen. Vi kan dock konstatera att det finns stor osäkerhet. För närvarande ignorerar marknaderna den politiska risken fullständigt. Det är problematiskt eftersom det ger en falsk känsla av trygghet. Det innebär också att uppvaknandet riskerar att bli bryskt om något av orosmolnen blir allvar.

5. Den svarta svanen

Riskerna ovan är identifierbara och analyserbara. Men så finns också de där händelserna som dyker upp från sidlinjen som ingen ser komma – de svarta svanarna. Där det kanske främsta exemplet är kollapsen för den amerikanska storbanken Lehman Brothers 2008.

Johan Lundqvist

"Vi visste att den amerikanska banksektorn var hårt utsatt och att riskerna var stora, men beslutet att låta Lehman Brothers gå i konkurs var en svart svan", säger Johan Lundqvist och fortsätter: 

"Jämfört med före finanskrisen är banksektorn i många avseenden bättre rustad nu till följd av hårdare regelverk som begränsar risktagandet. Däremot har centralbankernas lågräntepolitik i kombination med massiva köp av obligationer skapat ett osunt finansiellt riskbeteende. Och om riskerna i det finansiella systemet ökar blir det också mer troligt att en oväntad chock dyker upp". 

8 år av börsuppgång – hur länge kan det fortsätta?

Tänk på

Eftersom annonsen handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare i Skandia.


NYHETSBREV


VECKANS AFFÄRERS SENASTE LISTOR

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Miljardrusning till superbilliga bolånen första dagen – och fler bolag gör sig redo
  2. Experten efter Norwegians miljardsmäll: ”Klarar sig genom sommaren – men that’s about it”
  3. Facebook kallar anställda till krismöte
  4. Sålde sitt bolag till Facebook för 150 miljarder – nu vill han att du raderar ditt konto
  5. Tesla-svensken omkörd i batteriracet – av doldisbolag
  1. Miljardrusning till superbilliga bolånen första dagen – och fler bolag gör sig redo
  2. Hon lurade investerare att satsa över 5 miljarder i ett luftslott – enligt åtal för bedrägeri
  3. Uppstickaren som vill kapa din boränta till 0,95% kan röra om rejält på marknaden, enligt SEB:s analytiker
  4. Köptipset: Aktien som avkastat 300% på 5 år ska upp ännu mer
  5. Gunhild Stordalen: "Sverige kan bli ett Silicon Valley för hållbar mat"

SENASTE VA