Fotograf: Pax Engström

Här är vinnarna av E-prize 2017

SaltX Technology, Loop Rocks och Ozonetech är årets vinnare av Sveriges största energipris, E-prize.

Saltbatterier, Uber för sten och grus och en smart lösning för att spara energi och många miljarder i restaurangernas feta frånluft är de hetaste av innovativa energistartups just nu som därför belönas med årets E-prize.

Utmärkelsen går till de allra smartaste svenska energiinnovationerna i kategorierna förnybar energi, energi­effektivisering och hållbara transporter. E-prize delas ut för 9:e årets av Veckans Affärer och EON.

SaltX Technology är vinnare i kategorin förnybar energi med motiveringen:
"Från köksbordet till gemensam sak med giganter som Google i jakten på den förnyelsebara energins heliga graal, ett billigt och effektivt sätt att lagra energi i långsiktigt hållbara material. Genom att släppa loss patenten och bjuda in till öppen innovation hoppas man kunna reducera de globala koldioxidutsläppen med en tredjedel."

SaltX Technology fick dessutom motta Folkets E-prize som röstats fram av Veckans Affärers engagerade läsare här på va.se. Av de 1896

Salt X – svenskarna som lagrar energi med salt


Loop Rocks är vinnare i kategorin hållbara transporter med motiveringen:
"I delningsekonomins spår med sikte på cirkulära flöden vill man utmana dom som tjänar pengar på ineffektivitet. Ett utmärkt exempel på ett intraprenöriellt initiativ som har fått fria tyglar att använda digitaliseringen som positiv kraft och som redan nått ut till konkurrenter såväl som internationellt."

Loop Rocks - Uber för grus och sten


Ozonetech är vinnare i kategorin energiefektivisering med motiveringen:
"Genom att ha nischat in sig och tagit nya grepp kring energieffektivisering har man redan fått ett bra genomslag – och kan på sikt komma att bidra riktigt stort för att stoppa energislöseriet i de stora värmeutsläppen från världens restaurangkök."

Ozonetech - Fixa fettet är värt miljarder


Vinnarna har utsetts av en jury bestående av:
Lina Bertling Tjernberg, professor smart grid technology, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH
Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världsnaturfonden, WWF
Anita Aspegren, avdelningschef: avdelningen för energieffektivisering, Energimyndigheten
Joakim Adgård, försäljningschef B2B, Eon
Per Olof Lindsten, digitalchef och redaktör, Veckans Affärer


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST