Fotograf: McVeja/Flickr

”Det här är den största bostadsbubblan någonsin”

"Att ha så pass låga räntor samtidigt som Sverige har bra ekonomisk tillväxt och snabbt stigande bostadspriser – det verkar galet".

”Som en högt uppsatt person i bankvärlden sa 2015, ’att ha så pass låga räntor samtidigt som Sverige har bra ekonomisk tillväxt och snabbt stigande bostadspriser – det verkar galet’… Två år senare är bostadsbubblan i Stockholm – tillsammans med den globala finansbubblan – den största någonsin”.

Det skriver den tunga finansbloggen ZeroHedge, och nämner bland annat grafen från Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström över hur de reella huspriserna i Stcokholm utvecklats mellan 1875 och 2016.Boverkets analytiker Bengt Hansson sade redan i slutet av 2016 att bostadsmarknaden befann sig i en bubbla, och den har bara växt sedan dess menar han. Däremot kommer den stora korrektionen först längre fram, menar Bengt Hansson.

”Bubblan är större nu, men jag tror inte det här är ögonblicket då den kommer att spricka… Amorteringskravet kommer att moderera marknaden. Men det vi ser nu är inte den stora korrektionen. Den kommer först när vi får en lågkonjunktur eller när boräntorna börjar gå upp” säger han till Dagens Industri.


Med vårt NYHETSBREV missar du inget viktigt!

Kalendarium

För dig som prenumerant