Fotograf: Ofiicial LeWeb/Flickr, Eric Risberg

Google försökte köpa svenskarnas hajpade startup – sen gick de i konkurs

Narrative var en av Sveriges mest hajpade startups innan de gick i konkurs - och nu har Google släppt en produkt som är väldigt lik deras.

När startupen Narrative gick upp med sin prototyp för minikameran Clip på Kickstarter i slutet av 2012 fick de in över 550 000 dollar samlades in – efter att ha frågat om 50 000.

Grundarna Oskar Kalmarus och var Martin Källström respekterade namn i den svenska startupvärlden. Martin Källström låg till exempel bakom Twingly, en sökmotor för bloggar.

Narrative öppnade kontor i Linköping, Lund, Stockholm och San Francisco. 90 miljoner kronor i riskkapital säkrades under åren.

Trots att de sålde kameror för 50 miljoner kronor gick Narrative i konkurs under hösten 2016.

Google lanserade Google Clips tidigare i veckan – en liten AI-kamera kamera som kan fästas på i princip vad som helst, till exempel på ett klädesplagg, ett bord eller en cykel.

En produkt som påminner mycket om Narratives minikamera Clip. Och nu avslöjar medgrundaren Oskar Kalmarus att Google kontaktade dem redan 2013 och var intresserade av att köpa upp Narrative.

”Vi var ganska öppna med dem om vad vi gör, planerna och hur vi tänkte kring saker. Sedan rann det ut i den berömda sanden”, säger Oskar Kalmarus till Breakit, och kommenterar likheten mellan de båda produkterna:

”I den mån vi på något sätt bidragit till deras beslut var det en egen risk vi tog att de skulle använda den informationen på något sätt. En del av spelet”.

Google var inte heller den enda techjätten som hörde av sig; även Amazon, Gopro och Flickbit var intresserade.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST